SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

El conseller Miquel Buch es postula per liderar l’espai de JxCat i PDeCAT

Diu que poden comptar amb ell i veu un partit com un instrument per aconseguir la independència || Puigdemont s’inclinaria per Elsa Artadi i Laura Borràs

El president del Parlament, Roger Torrent, amb la Flama del Canigó, ahir.

El president del Parlament, Roger Torrent, amb la Flama del Canigó, ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Paral·lelament a les declaracions de Torrent, a l’acte també van intervenir l’expresident d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart i la presidenta del Parlament Carme Forcadell, que van enviar unes cartes.

Cuixart va dir que la flama “ha ensenyat a trencar les barreres imposades per l’Estat” i que “ni 612 dies de presó ni 52 sessions de judici no em faran renunciar a transformar la societat”.

Torra demana a les entitats, institucions i ciutadania una “resposta de país” quan surti la sentència

Per la seua banda, Forcadell va afirmar que aquesta flama és “un símbol de democràcia” i una bandera “de la cultura i la llibertat”.

?

barcelona

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, va assegurar ahir que estaria disposat a liderar un futur espai que reordeni JxCat, PDeCAT i la Crida: “Poden comptar amb mi.” Ho va dir en declaracions a RAC1, al preguntar-l’hi per un article de La Vanguardia que afirma que Buch pot liderar aquest espai (el text afegeix que l’expresident Artur Mas opta per Buch i Marc Castells, mentre que Carles Puigdemont propugna Elsa Artadi i Laura Borràs). Buch va exposar que la seua experiència com a alcalde de Premià de Mar, com a president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i com a conseller “avalen o poden avalar” que el seu nom soni per liderar aquesta tasca.

Va defensar que valorarà aquest lideratge si “la gent, el partit, els militants i els associats” creuen que ell té un bon perfil per fer-se’n càrrec. “Jo el que tinc molt clar és que el partit no deixa de ser un instrument. Un instrument per aconseguir una independència, i que la independència de Catalunya no deixa de ser l’eina, perquè el projecte definitiu és Catalunya”, va remarcar. Buch va assenyalar que estan “en pretemporada”, fent un símil amb el mercat futbolístic de fitxatges, i que els noms que sonen poden acabar sent efectius o no.

Paral·lelament, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar dissabte a Girona a la ciutadania, les institucions i les entitats que liderin conjuntament amb el Govern “la resposta de país” després que es facin públiques les sentències sobre el judici del procés. El president va dir que es tractarà d’un moment “decisiu” per reclamar “la màxima unitat de l’independentisme. El que necessitem és justícia i sabem que a Espanya no la trobarem”, va dir Torra, que va lamentar que “haurem d’anar a Europa per buscar justícia”.

Per la seua banda, Carles Puigdemont va dir també que no es rendiran i continuaran lluitant “on faci falta” per aconseguir la llibertat dels presos independentistes i el retorn dels exiliats. D’altra banda, el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo va dir ahir a TV3 que una vegada Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín adquireixin l’estatus d’eurodiputat “aquest any no hi haurà sentència sobre el judici del procés i sortiran tots els presos de la presó”.

En aquest sentit, va assegurar que el jutge Marchena “ha accelerat el judici abans que aquests senyors es converteixin en parlamentaris europeus”.

Torrent fa una crida a “recuperar la iniciativa”El president del Parlament, Roger Torrent, va demanar ahir a l’acte de rebuda de la Flama del Canigó que s’ha de recuperar “la iniciativa política” per “construir de nou” i poder avançar “cap a un nou horitzó, un país millor, més just i més lliure”. Per això, Torrent va animar els catalans que siguin “constructius” per garantir un futur millor. En relació amb l’acte de rebuda de la Flama del Canigó al Parlament, Torrent va assenyalar que aquesta flama “suma per a tothom” i que per això creu que cal treballar de forma conjunta “perquè no s’apagui”. Segons Torrent, “la Flama representa el desig per aconseguir les llibertats” i que per això representa “el foc que crema i sempre il·lumina l’horitzó de llibertat”.

tracking