SEGRE

JUSTÍCIA

Interior autoritza el trasllat dels presos independentistes

Arribaran a presons de Catalunya aquest dimecres

Interior autoritza el trasllat dels presos independentistes

Interior autoritza el trasllat dels presos independentistesEUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries ha engegat aquest dilluns el dispositiu perquè els presos independentistes jutjats en el Tribunal Suprem siguin traslladats a presons de Catalunya, segons han confirmat fonts del ministeri de l’Interior. S’espera que dimecres els nou presos estiguin a Catalunya, encara que les esmentades fonts no concreten hores per raons de seguretat.

La decisió l’ha adoptat l’organisme dependent del ministeri de l’Interior, en coordinació amb els Serveis Penitenciaris de la Generalitat, una vegada que el Tribunal Suprem no va posar cap objecció a la petició dels polítics empresonats de tornar a presons catalanes fins que es conegui la sentència.

Segons les esmentades fonts, el procés s’ha iniciat una vegada conclosos els tràmits administratius necessaris. El dispositiu serà igual al de l’anterior trasllat, el juny de 2018, després de concloure la fase d’instrucció. És a dir, els homes aniran en conducció ordinària amb pernoctació a Zuera (Saragossa) i les dones aniran en conducció directa ja que, reglamentàriament, els trasllats d’homes i dones es fan per separat.

El passat 21 de juny, nou dies després que el judici quedés vist per a sentència, el president de la Sala Penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va remetre un ofici al secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, en el qual no posava cap impediment per fer efectiva la decisió de traslladar a presons catalanes als nou líders independentistes jutjats per rebel·lió que compleixen presó preventiva.

Es tracta d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Cuixart. Tots ells van elevar escrits a Presons per sol·licitar la seua tornada a Catalunya després de passar els quatre mesos que ha durat el judici a les madrilenyes presons de Soto del Real (els presos homes) i en Alcalá-Meco (les dones).

També el 21 de juny la Sala va rebutjar la posada en llibertat dels presos preventius mentre esperen sentència, al·legant la necessitat de salvaguardar "les finalitats del procés" amb la deliberació per emetre sentència. Sent a Madrid, es va autoritzar que els diputats presos participessin en la sessió constitutiva en el Congrés de la nova legislatura; Joaquim Forn, per la seua part, també va assistir al ple de constitució de l’Ajuntament de Barcelona.

Del trasllat es tornarà a encarregar la Guàrdia Civil, com ja va fer el juny de 2018 quan el departament dirigit pel ministre Fernando Grande-Marlaska va autoritzar que els nou presos esperessin a l’inici del judici a Catalunya. Els polítics encausats al Suprem van triar llavors les presons de Lledoners (en Sant Joan de Vilatorrada, Barcelona), de Puig de les Basses (Figueres, Girona) i de Mas d’Enric (El Catllar, Tarragona).

La seua tornada a Madrid es va programar l’1 de febrer, després de vuit mesos a Catalunya, en un dispositiu en el qual els Mossos d’Esquadra es van encarregar de reagrupar els presos en el centre penitenciari de Brians 2.

Segons les esmentades fonts, els presos tornaran a ser reagrupats des de la madrilenya presó de Valdemoro, el centre utilitzat per a aquest tipus de trasllats.

Des d’aquí, els nou presos aniran fins la presó de Brians 2, a Barcelona, i en aquest punt seran agents dels Mossos d’Esquadra els que els traslladaran a les presons que disposi Serveis Penitenciaris de la Conselleria catalana de Justícia.

tracking