SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Borrell renuncia a ser eurodiputat per la “incertesa” de la investidura

Continuarà com a ministre d’Exteriors i no descarta un alt càrrec europeu || Pedro Sánchez i Meritxell Batet decidiran dimarts el dia del debat d’investidura

Josep Borrel ahir durant la seua compareixença a Brussel·les.

Josep Borrel ahir durant la seua compareixença a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, va anunciar ahir a Brussel·les la renúncia a l’acta d’eurodiputat que va aconseguir el 26 de maig passat a les eleccions europees per seguir com a cap de la diplomàcia espanyola “en funcions” i no deixar el lloc vacant durant “massa temps” per la incertesa sobre la investidura de Pedro Sánchez. Borrell, que ja va ser eurodiputat entre 2004 i 2007, no va tancar la porta a incorporar-se a la Comissió Europea en el futur, lloc el qual va considerar estar “plenament capacitat” per ocupar. El ministre d’Exteriors en funcions va dir que aquesta decisió ha estat presa en conjunt amb Sánchez perquè un ministeri tan important com el d’Exteriors no es quedi sense titular mentre durin les negociacions per formar Govern. Borrell va admetre que “no sembla que la investidura estigui garantitzada en els propers dies o setmanes” i fins i tot no va descartar que “la posposin fins després d’estiu”. Després d’aquesta renúncia, la valenciana Estrella Durá ocuparà el lloc que deixa Borrell a l’Europarlament.

Per la seua part el president del Govern en funcions es reunirà dimarts 2 de juliol amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per fixar la data del debat d’investidura, tingui o no tingui abans tots els suports necessaris. Amb la col·laboració amb Podem a l’aire, els socialistes no han renunciat a demanar l’abstenció de Partit Popular i Ciutadans, a l’apel·lar a la seua responsabilitat, per no celebrar noves eleccions i arrancar una legislatura amb la possibilitat d’explorar junts pactes d’Estat. Per la seua part, Batet va afirmar que “seria bo per a Espanya” que sortís endavant la investidura perquè el nou Executiu pugui començar a treballar “a ple rendiment” el més aviat possible. En la mateixa línia es va pronunciar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, després d’afirmar que “els espanyols van decidir que volien un Govern socialista i de progrés presidit per Pedro Sánchez” i això és el que la resta de formacions han de poder permetre.

La socialista valenciana Estrella Durá acuparà l’escó de Borrell a l’Eurocambra

Monasterio també va exigir el compliment de tres principis pragmàtics, la retirada de la sanitat per als immigrants sense papers, l’eliminació d’articles de les lleis de LGBTI i la “supressió de subvencions destinades a finançar xiringuitos, ens, sindicats, patronals o empreses públiques que tinguin caràcter ideològic”. La candidata del Partit Popular a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es va mostrar disposada a negociar amb Vox i amb Ciutadans, però es va negar a entrar “en debats que tornin a dividir la societat”. Per la seua part, Ciutadans va insistir que no firmarà un programa amb Vox i que només formarà govern amb el PP, perquè donar suport a un Executiu de Més Madrid i PSOE seria “el retrocés més gran”. El portaveu de Més Madrid, Íñigo Errejón, els va estendre la mà per negociar una alternativa.

Josep Borrel ahir durant la seua compareixença a Brussel·les.

Josep Borrel ahir durant la seua compareixença a Brussel·les.EFE

tracking