SEGRE

PARLAMENT VOTACIÓ

L'oposició veta el límit al preu dels lloguers

JxCat i ERC es queden sols recolzant el projecte del Govern || Els comuns ho veuen insuficient i la CUP s’ofereix a negociar

La consellera de Justícia Ester Capella al Parlament, ahir.

La consellera de Justícia Ester Capella al Parlament, ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament va rebutjar ahir validar el decret llei d’habitatge del Govern que plantejava limitar el preu del lloguer a determinades zones, en les quals considerava que hi havia especial pressió al mercat de l’habitatge. El decret va comptar amb els vots en contra dels 69 diputats de Ciutadans, PSC, CatECP, CUP i PP, amb els vots a favor dels dos partits del Govern, JxCat i ERC, que amb els seus 64 vots no tenen majoria absoluta a la Cambra catalana. La consellera de Justícia, Ester Capella, va demanar l’abstenció dels comuns i dels diputats de la CUP perquè el decret pogués ser tramitat com a projecte de llei i poder incloure-hi millores. Però, finalment, els dos grups van acabar votant-hi en contra. Els comuns van lamentar que el decret “ja està fet” i que canviar alguns aspectes no hauria servit per a res, atès que no estan d’acord amb el “model plantejat”. Per la seua part, els cupaires van estendre la mà al Govern per tal de treballar en un llei “de veritat i consensuada”.

Capella, va defensar que el decret tenia la intenció de frenar l’“escalada permanent” del lloguer sobre el qual tenien “el deure” d’actuar per posar límits al mercat i va criticar que l’Estat no “faci res” per controlar la situació.

El Consell de Garanties Estatuàries considera que la llei envaïa competències de l’Estat

El Consell de Garanties Estatutàries, no vinculant, havia considerat que part del seu articulat envaeix competències estatals, per la qual cosa no s’ajusta a l’Estatut ni a la Constitució. Per la seua part, Ciutadans va criticar que l’Executiu català pretengui governar “a cop de titular”. El PSC va lamentar que el decret no aportés cap solució efectiva i va recordar que la regulació supera l’àmbit català. La mateixa línia argumental que van exhibir els populars, que van denunciar que el Govern no ha “fet polítiques d’habitatge des de l’any 2007”.

El decret llei del Govern proposava la contenció de les rendes als contractes d’arrendaments d’habitatge, limitar el preu del lloguer a determinades zones fins un 10 per cent i modificar el Codi Civil de Catalunya.

tracking