SEGRE

REUNIÓ JAPÓ

Trump aixeca el bloqueig a Huawei i reinicia les negociacions comercials amb la Xina

El president nord-americà acorda no incrementar els aranzels als productes del gegant asiàtic || Vladímir Putin es compromet a millorar les relacions bilaterals entre Rússia i els Estats Units

Foto de família dels líders dels països que van participar en la cimera del G20 a Osaka.

Foto de família dels líders dels països que van participar en la cimera del G20 a Osaka.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, van acordar ahir durant una reunió bilateral l’últim dia de la cimera del G20 posar fre a la guerra comercial que manté oberta des de fa més d’un any i tornar a iniciar les negociacions per arribar a un acord comú. Així, Washington va anunciar que no interposarà nous aranzels als productes de la Xina i va aixecar el veto sobre l’empresa de tecnologia Huawei, amb la qual cosa accedeix que les empreses nord-americanes puguin vendre productes a la tecnològica. Després de la trobada, que es va allargar més d’una hora, els dos presidents van mostrar disposició de posar-se a treballar de nou en unes negociacions que, segons van afirmar, “van per bon camí”. Trump va amenaçar al maig d’imposar aranzels d’entre el 10 i el 25 per cent a uns 325.000 milions de dòlars d’importacions xineses, la qual cosa havia alarmat els mercats internacionals i nombroses empreses nord-americanes, que temien un augment de preus.

L’acord a què es va arribar ahir amb Xi deixa aquests nous impostos fora de la taula, encara que els Estats Units mantindran els que ja havia imposat per valor de 250.000 milions de dòlars. El president nord-americà també va confirmar, en el marc de les negociacions, que les companyies nord-americanes podran tornar a vendre material a Huawei. Donald Trump va decidir d’aquesta manera aixecar la prohibició a la tecnològica xinesa d’entaular relacions comercials amb companyies nord-americanes per la sospita que podria suposar una amenaça per a la seguretat nacional. “Enviarem i vendrem a Huawei una tremenda quantitat de productes que utilitzen en les coses que fan”, va asseverar Trump abans de matisar que encara queden certs aspectes per llimar, sobretot pel que fa a la política de seguretat nacional.

Putin assegura que Rússia i els EUA treballen per assolir una pròrroga del tractat de Reducció d’Armes

D’altra banda, el president rus, Vladímir Putin, va declarar la intenció de restaurar completament les relacions bilaterals amb els Estats Units. Putin va confirmar que, en un intent d’atansament amb el mandatari nord-americà, el va convidar, durant la reunió que van mantenir divendres, a visitar Moscou el pròxim mes de maig per commemorar el setanta-cinquè aniversari del triomf rus a la II Guerra Mundial, una cosa que va assegurar que Trump “considerés molt seriosament”.

El mandatari va assegurar que el seu Govern i l’Administració Trump han ordenat als seus diplomàtics que reprenguin les converses per aconseguir una pròrroga del Tractat de Reducció d’Armes Estratègiques (START III) que venç el 2021, en un intent per restaurar les relacions en aquest àmbit després de la retirada al febrer dels Estats Units del Tractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi.

El president, disposat a creuar la frontera de Corea del Nord El president nord-americà, Donal Trump, va convidar ahir el dirigent de Corea del Nord, Kim Jong-un, a reunir-se amb ell a la zona desmilitaritzada entre les dos Corees durant l’estada de Trump a Corea del Sud, on va viatjar ahir després de finalitzar la cimera del G20 per reunir-se amb el president Moon Jae-in. El règim nord-coreà no va tardar a respondre que consideraven l’aposta “molt interessant” i un gest positiu de cara a les negociacions bilaterals entre aquestes dos nacions. La trobada, més simbòlica que substancial, podria ser de vital importància per demostrar que el diàleg sobre desnuclearització entre els dos segueix viu malgrat el desacord que van protagonitzar a la cimera de Hanoi del febrer. Durant aquesta reunió, Pionyang va advocar per una desnuclearització gradual acompanyada del progressiu aixecament de sancions, una oferta que Washington va considerar inacceptable. S’espera que la trobada entre els dos mandataris sigui avui, després de reunir-se amb el president sud-coreà.

tracking