SEGRE

INSTITUCIONS EUROPEES

La UE no troba solució per al repartiment de butaques

Països de l’Est, Itàlia i el PPE rebutgen Timmermans || Malgrat l’acord d’Alemanya, Espanya, França i Holanda

Antonio Tajani conversa amb Donald Tusk durant la cimera.

Antonio Tajani conversa amb Donald Tusk durant la cimera.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’estat i de Govern de la Unió Europea seguiran avui dimarts les negociacions per al repartiment dels alts càrrecs de les institucions comunitàries, davant de les dificultats per aconseguir un equilibri satisfactori per a les tres principals famílies polítiques després de més de vint-i-quatre hores de contactes bilaterals i negociacions fracassades dels Vint-i-vuit a Brussel·les. El president del Consell europeu, Donald Tusk, va prendre la decisió de “suspendre” la cimera extraordinària que va començar diumenge a la capital europea i reprendre-la avui al matí, segons va informar el seu equip. L’ajornament respon a la necessitat de donar més temps per salvar les diferències que allunyen populars, socialistes i liberals i intentar trencar el punt mort en el qual es troba la situació.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que l’oposició del denominat Grup de Visegrad –Hongria, Polònia, República Txeca i Eslovàquia– i d’Itàlia a les propostes per al repartiment de càrrecs, així com el rebuig del Partit Popular Europeu (PPE) al compromís que va presentar abans de la cimera del G20 a Osaka (Japó) amb França, Espanya i Holanda, van impedir als líders arribar a un acord. La idea plantejava deixar al socialista Frans Timmermans la presidència de la Comissió Europea.

Els Vint-i-vuit reprenen avui la reunió per intentar concloure els nous càrrecs

Pel que fa a la resta de càrrecs (la presidència del Parlament Europeu, del Consell Europeu, l’alt representant de la UE i el BCE), es proposava polítics conservadors i liberals, amb la intenció de satisfer les demandes d’aquests grups. Tanmateix, la proposta plantejada ahir per Tusk va topar amb l’oposició frontal del Grup de Visegrad a causa que Timmermans, vicepresident primer de l’actual Comissió, ha encapçalat durant la legislatura les advertències a Budapest i Varsòvia pels seus problemes amb l’Estat de dret.

A més a més, el PPE va deixar clar durant una reunió prèvia a la cimera que no estava disposat a renunciar tan fàcilment a la presidència de l’Executiu comunitari.

tracking