SEGRE

POLÍTICA

Úrsula Von der Leyen, Michel, Lagarde i Borrell, nous alts càrrecs de la UE

Si el Parlament Europeu recolza per majoria absoluta la nominació de Von Der Leyen, de 60 anys, es convertirà en la primera dona en presidir la Comissió Europea des del pròxim 1 de novembre fins el 31 de desembre de 2024

Úrsula Von der Leyen, Michel, Lagarde i Borrell, nous alts càrrecs de la UE

Úrsula Von der Leyen, Michel, Lagarde i Borrell, nous alts càrrecs de la UEEUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de tres dies de negociacions a Brussel·les per repartir els alts càrrecs de la Unió Europea, els líders de la UE han nominat l’actual ministra de Defensa alemanya, la conservadora Ursula von der Leyen, com a nova presidenta de la Comissió Europea (CE) durant els propers cinc anys.

Els 28 van designar també al primer ministre belga, el liberal Charles Michel, com a president del Consell Europeu; al ministre d’Exteriors espanyol en funcions; el socialista Josep Borrell, com a vicepresident de la CE i alt representant per a la Política Europea de la UE, i a la directora gerent del Fondo Monetario Internacional (FMI), la francesa Christine Lagarde, com a presidenta del Banco Central Europeo (BCE).

Si el Parlament Europeu (PE) recolza per majoria absoluta la nominació de Von Der Leyen, de 60 anys, es convertirà en la primera dona en presidir la Comissió Europea des del pròxim 1 de novembre fins el 31 de desembre de 2024, de la mateixa manera que Lagarde, de 63 anys, seria també la primera dona al capdavant del BCE, si bé en el seu cas l’opinió de l’Eurocambra és només consultiva.

El Parlament Europeu també ha d’aprovar el nomenament de Borrell, de 72 anys, però no el de Michel, de 43 anys, ja que és potestat exclusiva del Consell, institució que representa els Estats membres de la UE.

El lloc de president socialdemòcrata de l’Eurocambra podria recaure sobre l’eurodiputat búlgar i actual president del PartiT Socialista EuropeU (PES), Sergueï Stanichev, per satisfer els països de l’est i mantenir l’equilibri geogràfic que, juntament amb de gènere i al polític, eren els tres criteris principals en el repartiment de càrrecs.

Els nous alts càrrecs de la UE substituiran el conservador luxemburguès Jean-Claude Juncker a la CE, el conservador polonès Donald Tusk en el Consell, la socialdemòcrata italiana Federica Mogherini com a cap de la diplomàcia europea i l’italià Mario Draghi en el BCE.

La presidència de la Comissió Europea i de l’alt representant per a la Política Exterior tenen un mandat de cinc anys, la del Consell de dos anys i mig renovables i la del BCE de vuit anys.

Falta per decidir qui ocuparan la presidència del Parlament Europeu, que serà repartida, recaient la primera meitat de la legislatura els socialdemòcrates i la segona en els conservadors, que nominaran l’alemany Manfred Weber.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va agregar en conferència de premsa al terme del Consell Europeu que el socialdemòcrata alemany Frans Timmermans, actual vicepresident primer de la CE, mantindrà el lloc mentre que una altra de les vicepresidències de l’Executiu Comunitari serà per a l’actual comissària europea de Competència, la liberal Margrethe Vestager.

tracking