SEGRE

PANORAMA

El Constitucional avala l'aplicació de l'article 155 per la “situació excepcional”

Acord unànime de l’alt tribunal a l’aplicació que va promoure el Govern de Rajoy

446173_1.jpg

446173_1.jpgEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé dos anys després de la inèdita aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, el Tribunal Constitucional ha avalat per unanimitat aquesta mesura impulsada per l’Executiu de Mariano Rajoy per primera vegada en democràcia i que va acabar amb la destitució en bloc del Govern de Carles Puigdemont.

De moment, es desconeix el contingut íntegre de les sentències, de les quals només s’ha publicat la resolució, si bé fonts del tribunal expliquen que aquestes abundaran en la proporcionalitat d’una mesura que, tanmateix, el TC estima que només pot aplicar-se en situacions excepcionals d’extrema urgència. Com la que, segons aquest argument, es vivia a Catalunya després de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre del 2017, declarat il·legal, i la posterior proclamació de la declaració unilateral d’independència (DUI).

El màxim intèrpret de la Constitució va anul·lar aquesta declaració d’independència i ara s’ha pronunciat per primera vegada sobre el 155 en dos sentències que suposen un reconeixement a la mesura aprovada per majoria absoluta a la Cambra Alta. El Constitucional desestima gairebé íntegrament els recursos que van presentar Units Podem-En Comú Podem-En Marea i el Parlament.

Tan sols admet, i amb això anul·la, un precepte relatiu a les publicacions als butlletins oficials. En concret, la part de l’acord del Consell de Ministres que privava d’efectes la publicació al Diari Oficial de la Generalitat al Butlletí Oficial del Parlament de disposicions normatives o actes sense autorització del Govern central o en contra del que disposa aquest.

El Govern central demana tancar tres ‘ambaixades’ catalanes

El Govern espanyol ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el tancament de les delegacions catalanes, ambaixades, a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit al considerar-les “lesives per als interessos de l’Estat i al servei d’un projecte secessionista inconstitucional”. Així, el ministeri d’Exteriors ha sol·licitat a l’Advocacia de l’Estat que demani la “paralització de l’activitat” d’aquestes delegacions ja que fan “amb singular intensitat” tasques en favor dels objectius del procés secessionista que ha estat declarat inconstitucional per part del TC.

446173_2.jpg

446173_2.jpgEFE

446173_3.jpg

446173_3.jpgEFE

446173_4.jpg

446173_4.jpgEFE

tracking