SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

Les altes temperatures cremen també préssecs i nectarines

A la zona del Baix Segre i UP no descarta que l’incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent hi hagi incidit || L’onada de calor també està repercutint a les vinyes

Imatge de fruita de pinyol cremada pel sol a la Granja d’Escarp.

Imatge de fruita de pinyol cremada pel sol a la Granja d’Escarp.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’onada de calor que es va viure a Ponent, amb temperatures extremes en xifres de rècord històric, no només va cremar literalment pomes i peres, sinó que també va deixar notar els estralls en fruiters de pinyol, com presseguers, nectariners i paraguaians, en especial en poblacions del Baix Segre. El responsable de la fruita d’Unió de Pagesos, Francesc Pena, va explicar que en teoria la pell hauria de protegir aquestes fruites, però la calor ha estat tan extrema que s’aprecien peces totalment arruïnades. Considera que els efectes del devastador incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent ha agreujat la situació. “Es va registrar una onada tèrmica que va agreujar la situació en poblacions com Aitona, Seròs o Massalcoreig fins a Fraga, on hem estat dies els veïns amb les finestres tancades per afrontar els efectes creats pel foc”, va explicar Pena.

Agricultors de la zona no recorden fruita cremada per la calor des de finals dels anys noranta del segle passat i, a més, en dates més avançades, a finals dels mesos de juliol o principis d’agost. Pena va recordar que “veníem d’una primera quinzena de juny freda, en la qual anàvem amb jaqueta i no sé si els arbres no tenien prou fulles per protegir la fruita”. Va afegir que a les finques “hem perdut un calibre com a mínim per raons meteorològiques i comencem a veure que la producció queda més curta del previst, en especial en les mides més grans”.

La calor també està provocant estrès en altres produccions, com per exemple les vinyes, com va explicar el president de la Denominació d’Origen Costers del Segre Tomàs Cusiné. La combinació de calor, mínima humitat i vent deshidrata les plantes, que necessiten pluges ja.

L’acord de la UE obre les portes a pomes i peres de Mercosur

L’acord que han firmat la Unió Europea i Mercosur fa tot just uns dies no representa l’obertura total del mercat comunitari a les pomes i peres de l’Argentina, el Brasil, el Paraguai, l’Uruguai i Veneçuela. Aquests són els països membres de Mercocur, que tenen com a associats Bolívia, Xile, Colòmbia, l’Equador, Guyana, el Perú i Surinam. Així ho va dir ahir el líder d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, que va titllar la situació d’extremament greu perquè “a partir del gener podran entrar totes les pomes i peres que vulguin sense pagar aranzels”. Roqué va denunciar que Europa prengui el sector agroalimentari com a moneda de canvi en les negociacions econòmiques i que ningú no digués res d’aquest acord, que perjudica especialment el sector carni, durant la campanya de les eleccions europees.

tracking