SEGRE

UE POLÍTICA

Una conservadora alemanya presidirà la Comissió i Borrell, la diplomàcia

L’acord dels Vint-i-vuit col·loca Christine Lagarde al capdavant del Banc Central Europeu || El Consell Europeu el liderarà el liberal belga Charles Michel

Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de la Unió Europea (UE) van acordar ahir que l’actual ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, sigui la nova presidenta de la Comissió Europea, de manera que el Partit Popular Europeu (PPE) conservaria el màxim càrrec de l’Executiu Europeu, segons va anunciar el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Per la seua banda, l’actual directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va ser proposada per presidir el Banc Central Europeu. Després de conèixer-se el seu nom, Lagarde va anunciar la renúncia provisionalment a les seues funcions com a directora general de l’FMI. Al seu torn, el liberal i primer ministre en funcions de Bèlgica, Charles Michel, és el nom acordat per presidir el Consell Europeu. A més, el ministre espanyol d’Exteriors en funcions, el lleidatà Josep Borrell, és el candidat a substituir Federica Mogherini com a alt representant per a la Política Exterior. Si Borrell ocupés finalment el càrrec, seria la segona vegada que ho faria un socialista espanyol, com en el seu dia ho va fer Javier Solana.

Falta per anunciar la proposta per a la Presidència del Parlament Europeu, que podria haver estat per a l’alemany popular Manfred Weber, al principi candidat del PPE a cap de la Comissió Europea, si no hagués estat per la seua renúncia escassos minuts abans de l’anunci d’aquest acord de repartiment de càrrecs.

La nominació de Von der Leyen no és definitiva, ja que s’haurà de ratificar per majoria absoluta al Parlament Europeu, que al llarg de la tarda va anar expressant malestar i rebuig d’un altre candidat que no sigui el principal proposat pels grups polítics. L’acord per nomenar la primera dona que presideix la Comissió en la història va arribar el tercer dia consecutiu de la segona cimera extraordinària celebrada ahir a Brussel·les, que va començar amb prop de cinc hores de retard després d’una intensa ronda de negociacions bilaterals de Tusk a la recerca d’una fórmula per desbloquejar la renovació de la cúpula europea. Finalment, el repartiment més gran va recaure en París i Berlín, restant importància als socialdemòcrates malgrat ser la segona força política de l’Eurocambra.

Sánchez: “Espanya ha tornat a la Unió Europea”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que l’acord al qual van arribar els líders europeus perquè Borrell sigui el nou cap de la diplomàcia comunitària demostra que “Espanya ha tornat amb força a la Unió Europea”. Va defensar que l’acord del Consell Europeu per al repartiment de càrrecs comunitaris és un acord “molt equilibrat” i va aplaudir que una dona presideixi per primera vegada la Comissió.

Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen.SEGRE

Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen.SEGRE

Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen.SEGRE

tracking