SEGRE

TENSIÓ DIPLOMÀTICA

Gibraltar aborda un petroler iranià que transportava cru cap a Síria

L’Iran convoca l’ambaixador britànic per la detenció “il·legal” del vaixell || El ministre Borrell estudia si l’incident es va produir en aigües territorials espanyoles

Imatge al fons del superpetroler ‘Grace 1’ abordat per les forces de seguretat de Gibraltar.

Imatge al fons del superpetroler ‘Grace 1’ abordat per les forces de seguretat de Gibraltar.EFE/A.CARRASCO RAGEL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cossos de seguretat i del port de Gibraltar van abordar a primera hora d’ahir un superpetroler iranià que transportava cru a una refineria de Síria subjecta a les sancions de la Unió Europea (UE) contra el país.

En una nota de premsa, Gibraltar va explicar que la detenció del vaixell i la seua càrrega es va portar a terme amb el suport d’un destacament dels Royal Marines britànics. La detenció del superpetroler es va produir “per informació que va generar al govern de Gibraltar motius raonables per creure que el vaixell, el Grace 1, portava la càrrega de petroli cru a la refineria de Banyas a Síria, propietat d’una entitat subjecta a les sancions de la UE contra Síria. El ministre principal de Gibraltar va explicar que per aquest motiu va donar l’ordre perquè el capità del port, assistit per la Reial Policia de Gibraltar i el Servei de Duanes, prengués el control del superpetroler, amb el suport dels Royal Marines. Ja que les sancions que s’estan aplicant les estableix la UE, Picardo va escriure als presidents de la Comissió Europea i del Consell, per informar-los de l’acció.

Segons Gibraltar, el vaixell portava la càrrega a una refineria a Síria subjecta a les sancions de la UE

La captura ha obert una crisi diplomàtica. L’Iran va convocar l’ambaixador del Regne Unit a Teheran amb relació a la detenció a Gibraltar, segons va informar la BBC. Segons els mitjans britànics, la televisió estatal iraniana va citar el portaveu del ministre d’Exteriors d’aquest país, Abbas Mousavi, que va qualificar d’“il·legal” la captura del vaixell.

Per part d’Espanya, el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, va dir que investigarà el cas per si l’abordatge del vaixell s’hagués produït en aigües territorials espanyoles. “Estàvem al corrent d’aquesta operació, les patrulleres de la Guàrdia Civil han estat assegurant la zona però estem estudiant les circumstàncies en què s’ha produït la petició que ha dirigit els EUA al Regne Unit”, va dir Borrell.

Per la seua banda, la portaveu del servei diplomàtic europeu, Maca Kocijancic, va reclamar a l’Iran que eviti “més mesures que minin l’acord nuclear” i que “reverteixi” la decisió d’augmentar les seues reserves d’urani enriquit.

Teheran acceptaria dialogar amb els EUA si retira les sancions

El ministre d’Intel·ligència de l’Iran, Mahmud Alavi, va assegurar ahir que la República Islàmica podria arribar a dialogar amb els EUA sempre que el Govern nord-americà retiri les sancions imposades al règim dels aiatol·làs, va informar l’agència de notícies iraniana IRNA. “L’opció de celebrar converses amb els EUA pot ser revisada per l’Iran només si Trump aixeca les sancions i el nostre líder suprem dóna permís per celebrar les converses”, va afirmar Alavi. Va assegurar a més que els nord-americans “estan atemorits pel poder militar de l’Iran, raó per la qual van decidir avortar la decisió d’atacar” la República Islàmica.

tracking