SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Celaá nega que l'abstenció d'ERC “sigui dependre de secessionistes”

Espera que Podem faci “la seua part” per desbloquejar la investidura || La formació morada rebutja la proposta de Sánchez: “Som independents de l’Ibex-35”

La portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, en roda de premsa després del Consell de Ministres.

La portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, en roda de premsa després del Consell de Ministres.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, va defensar ahir que una investidura de Pedro Sánchez que tirés endavant amb la necessària abstenció d’ERC no equival a fer “dependre” la formació de govern d’aquest partit independentista.

“Ningú ha dit que una abstenció d’ERC sigui dependre d’ERC. Les forces polítiques fan amb els seus vots en exercici de la seua autonomia i independència política el que els sembla. Dependre és una cosa i que votin és una altra de molt diferent”, va assenyalar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Unides Podem insisteix a entrar en el Consell de Ministres malgrat el rebuig frontal de Sánchez

Chivite assegura que el PSN no ha pactat l’abstenció de Bildu per a la seua investidura

El PSOE té ja firmat el suport del diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i, si amarra també els 42 vots d’Unides Podem i el de Compromís, ambdós socis de govern al País Valencià, Pedro

Sánchez

sumaria 167 vots a favor. Aquesta xifra més l’abstenció d’ERC ja li permetria superar la investidura en segona votació, on només necessita més vots a favor que en contra. En tot cas, Pedro Sánchez pot arribar als 173 vots a favor si recull a més el suport del PNB, partit amb el qual els socialistes ja han pactat governar les capitals i diputacions basques.

Una altra forma matemàticament possible, sempre que Unides Podem, PNB, Compromís i PRC votessin a favor, seria que els dos diputats d’UPN s’abstinguessin.

Preguntada per l’última oferta que Pedro Sánchez ha plantejat a Unides Podem, Celaá espera que la formació morada faci algun moviment per atansar posicions i desbloquejar la investidura.

Per la seua part, Unides Podem va rebutjar la proposta de Sánchez, que aquesta formació suggereixi persones sense carnet de partit que puguin integrar-se en un eventual Executiu. “Tots a Podem som independents de les elèctriques, de l’Ibex-35 i dels poderosos”, va concloure la portaveu parlamentària, Irene Montero.

pamplona

El PSN, Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra (I-E) van tancar ahir un preacord de programa de govern “ambiciós, centrat en les persones”, liderat per la socialista María Chivite, que per tirar endavant necessita de l’abstenció d’EH Bildu.

L’objectiu és un govern per gestionar Navarra en els propers quatre anys “que aprofundeix en el nostre autogovern des de la lleialtat institucional”, va avançar la mateixa Chivite en roda de premsa, en la qual va advertir que el document, de setanta pàgines, haurà de ser ratificat ara en el si de cada formació.

Si es concretés l’acord, les quatre forces, que no sumarien majoria absoluta (11 diputats de PSN, 9 Geroa Bai, 2 Podem-Ahal Dugu i 1 I-E), necessitarien l’abstenció d’EH Bildu (7) per impedir una presidència de Navarra Suma (20).

La virtual candidata a la presidència del Govern, María Chivite, va agrair “la disposició i voluntat de diàleg de la resta, que s’ha materialitzat en un preacord de clara marca progressista, amb grans avanços socials, que afronta els reptes econòmics de la nostra comunitat i fa especial recalcament en la convivència”.

Sobre l’absència d’EH Bildu en l’acord, que no va ser cridat a dialogar pel PSN, Chivite va reiterar que en el seu partit “no negociarem res” amb la formació abertzale, encara que amb el programa “ja acordat a quatre” Bildu “veurà què vol fer partint d’aquest programa”.

D’altra banda, per Geroa Bai, Uxue Barkos va coincidir a valorar l’“ambiciós, progressista i plural” acord que acullen amb “satisfacció” perquè “marca les línies que ja han estat treballant-se en aquesta legislatura que ella mateixa ha presidit, i que torna a posar de relleu la capacitat des de la diferència de treballar per donar resposta a la ciutadania”.

La fallida negociació de Múrcia complica els pactes autonòmics La negociació de la fracassada investidura de Múrcia entre el PP, Cs i Vox, que va vetar Fernando López Miras per les reticències de la formació taronja a admetre un pacte amb el partit de Santiago Abascal, complica altres acords, especialment el de la Comunitat de Madrid. El foc creuat de retrets entre els tres partits pel resultat negatiu de la investidura a Múrcia va continuar ahir i mentre Vox va demanar “respecte” i “paraula” a Cs la portaveu parlamentària d’aquest partit, Inés Arrimadas, els va recriminar el seu “sabotatge” i el PP va posar en relleu la “immaduresa política” de les dos formacions.

tracking