SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El Constitucional diu que el 155 era necessari però no indefinidament

El TC defensa que és un mecanisme de coerció, “excepcional, subsidiari i temporal” || En la seua sentència davant dels recursos de Podem i del Parlament

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ahir en roda de premsa.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ahir en roda de premsa.GUILLEM ROSET/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per la seua part, la jutge que investiga els preparatius de l’1-O ha ordenat a la Guàrdia Civil personar-se en diversos departaments de la Generalitat a la recerca de documentació sobre l’organització del referèndum, i d’altra banda ha citat com a investigat el delegat de la Generalitat a Suïssa, Manuel Manonelles.

?

Paluzie aplaudeix que Torra admeti que va desobeir l’ordre de retirar els llaços grocs

madrid

El Tribunal Constitucional ha avalat l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Carta Magna, encara que dictamina que no es pot aplicar de manera indefinida. L’alt tribunal ha difós les dos sentències dels recursos presentats per Podem i el Parlament de Catalunya en les quals avala per unanimitat l’aplicació d’aquest article de manera inèdita a Espanya per part de l’Executiu de Mariano Rajoy l’octubre del 2017, que va comportar la destitució del Govern de Carles Puigdemont i la suspensió de l’autonomia catalana de forma temporal.

D’aquesta manera, argumenta que l’article 155 permet alterar temporalment el funcionament del sistema autonòmic, però que en cap cas pot comportar la suspensió indefinida de l’autonomia. Exposa que l’article 155 és un mecanisme de coerció, un “remei excepcional, subsidiari i temporal”, que no pot ser indefinit i que només pot aplicar-se quan una comunitat autònoma incompleix la Constitució, l’Estatut o atempta greument contra l’interès general d’Espanya.

El TC argumenta que, l’octubre del 2017, els membres del Govern de la Generalitat van provocar “una greu crisi institucional” amb la qual “es pretenia trencar la unitat de la nació espanyola”. Veu d’aquesta manera que era impossible que el mateix govern que va proclamar la independència fos l’encarregat de tornar a la legalitat constitucional. Per aquest motiu, el TC considera que estava justificat “un desplaçament extraordinari, excepcional i temporal de les seues funcions a òrgans estatals”.

En aquest sentit, i pel que fa a les seues conclusions sobre la missió d’observació, els experts de l’Iraia conclouen que en el judici de l’1-O s’han violat diversos drets fonamentals dels acusats.

Així es va expressar Paluzie en la presentació de la manifestació independentista de la Diada al ser preguntada per la proposta que el president del Parlament, Roger Torrent, va llançar dijous al Govern espanyol en funcions, al qual va reclamar un pacte que fixi “amb claredat” les condicions per celebrar un referèndum que solucioni el conflicte polític català. Segons el parer de la presidenta de l’ANC, la independència arribarà després d’“un embat que haurà de tenir components d’unilateralitat perquè l’Estat espanyol no té la qualitat democràtica d’altres estats”. Paluzie també va veure com a “positiu” que el president de la Generalitat, Quim Torra, admetés el maig passat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va desobeir l’ordre “il·legal” d’un òrgan “incompetent” com la Junta Electoral de retirar els llaços grocs perquè es deu a un “mandat superior” de la ciutadania.

tracking