SEGRE

POLÍTICA CATALANA

L'acord de JxCat i PSC a la Diputació de Barcelona trenca ponts en el sobiranisme

ERC carrega contra el pacte amb els que “van aplicar el 155” || Bonvehí el defensa i afirma que no afectarà el Govern, malgrat l’allau de crítiques internes d’independents com Borràs, Cuevillas i Costa

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pacte assolit divendres per JxCat i PSC per governar junts la Diputació de Barcelona, que permetrà que els socialistes recuperin la presidència de l’organisme, no ha caigut bé entre les files republicanes, que ahir van carregar contra l’acord i van criticar la decisió dels postconvergents. L’exconseller Carles Mundó es va referir a l’acord com un “error estratègic incomprensible” i el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, va assenyalar que “la confiança és en una situació molt delicada”, acusant directament el PDeCAT de mentir quan esgrimien com a motiu del seu pacte amb els socialistes que ERC no els havia traslladat cap oferta semblant. “Tenien una proposta igual a la que han firmat. A Convergència menteixen”, va insistir. Per la seua part, Anna Caulau, portaveu dels republicans al Parlament, va demanar “serietat i sentit de país real” i va assegurar no entendre com JxCat ha pogut cedir la Diputació a una formació que va votar a favor d’imposar l’article 155 a Catalunya en lloc d’optar per un acord d’ERC, JxCat i comuns. Per la seua part, el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar que si són capaços d’entregar la Diputació als socialistes és possible que també passi el mateix a la Generalitat.

El pacte molesta ERC, no només per la pèrdua d’un espai de poder, sinó perquè arriba després que des de JxCat els retraguessin no haver volgut formar llistes úniques independentistes i haver-los arrabassat després algunes alcaldies amb els vots del PSC, entre les quals la de Figueres o la de Sant Cugat del Vallès. Alguns dirigents de JxCat també van criticar el pacte assolit per la seua formació. El vicepresident del Parlament, Josep Corta, va assegurar que ell va entrar en política per l’1 d’octubre. “Crec que la situació exigeix revertir tots els pactes amb el 155 per tornar a la unitat i fer possible l’1-O”, va destacar. La diputada de Junts al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, va reconèixer estar en contra del pacte i es va mostrar partidària de “revertir” tots els pactes amb aquells que van aplicar l’article 155. També va ser contundent Jaume Alonso-Cuevillas, diputat de JxCat al Congrés per Girona, que va mostrar la seua “censura absoluta” al fet que els partits independentistes “pactin” amb partits del 155.

Retreu als republicans que ells també arribessin a acords amb el PSC en diversos ajuntaments

Miquel Iceta reclama que no es critiqui el pacte amb JxCat i que s’evitin situacions “sectàries”

D’altra banda, el portaveu de la formació, Albert Batet, va qualificar de “bona proposta” que ERC “demani revertir” l’acord a la Diputació i li va recordar que si aquesta és la seua filosofia que “es reverteixi en tots els llocs”. El president del PDeCAT, David Bonvehí, va justificar el pacte entre PSC i JxCat a l’assegurar que la forces independentistes “no sumen” per aconseguir controlar la institució i va assegurar que Carles Puigdemont estava informat de la decisió de la seua formació. També es va mostrar convençut que l’acord no afectés el Govern de la Generalitat de la mateixa manera que no hi “va haver una crisi” quan els republicans van pactar amb el PSC i la CUP en altres municipis.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va carregar contra el pacte i va afirmar que no facilita el camí cap a la independència.

El secretari del PSC també va ironitzar que els diferents partits (fent referència a Esquerra Republicana) critiquin altres formacions per pactar amb el PSC “quan ells fan el mateix en localitats veïnes” per aconseguir ajuntaments. “Que es mirin al mirall i veuran que pactar amb el PSC és un avantatge. Dóna estabilitat, caràcter progressista i poses al davant l’interès general”, va destacar. Va assegurar que el seu partit ha respectat les regles del joc tant “quan ens ha beneficiat i també quan no” i va definir com a “sectari” que el PSC no comptés amb la presidència de la Diputació quan és la “primera força política”.

També va titllar d’incorregibles els socialistes després de considerar que el partit “ha traït el constitucionalisme”, primer per haver pactat amb Geroa Bai, Podem i Izxquierda-Ezkerracon a Navarra i després fer-ho amb una formació independentista a la Diputació de Barcelona.

tracking