SEGRE

TENSIÓ ADVERTÈNCIA A EUROPA

L'Iran afirma que començarà a enriquir urani per sobre del límit imposat

El president iranià, Hassan Rouhan, durant una visita a Bushehr.

El president iranià, Hassan Rouhan, durant una visita a Bushehr.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern iranià va anunciar ahir formalment que començarà a enriquir urani per sobre del 3,6%, més enllà dels límits estipulats en l’acord nuclear firmat l’any 2015, en el que es tracta del principi d’una retirada gradual dels aspectes del tractat i del qual es desvincularà progressivament cada seixanta dies si Europa no pren “noves iniciatives” per garantir la plena reincorporació de la república islàmica als mercats internacionals.

En aquest sentit, l’enriquiment per sobre del 3,67% començarà d’aquí a unes quantes hores, segons el negociador principal iranià i viceministre portaveu d’Exteriors, Abbas Araqchi, i estarà dedicat a subministrar combustible a la planta nuclear de Bushehr. Tanmateix, és un percentatge que dista molt del 90% exigit per fabricar armes nuclears.

Aquesta decisió, avançada a última hora de dissabte, posa a l’històric acord del 2015 a les portes del col·lapse al generar una crisi de confiança entre l’Iran i la Unió Europea, juntament amb Rússia grans aliments d’un acord que va rebre un cop gairebé irreversible després que els Estats Units decidissin retirar-se unilateralment del tractat i restaurar sancions que han deteriorat greument l’economia iraniana.

tracking