SEGRE

GRÈCIA POLÍTICA

Grècia ja té un nou primer ministre l'endemà de celebrar les eleccions

Mitsotakis pren possessió al derrotar Syriza amb majoria absoluta || Assegura que treballarà dur per canviar el país després del govern de Tsipras

El líder de la conservadora Nova Democràcia, Kiriakos Mitsotakis, jura el càrrec de primer ministre l’endemà de les eleccions.

El líder de la conservadora Nova Democràcia, Kiriakos Mitsotakis, jura el càrrec de primer ministre l’endemà de les eleccions.EFE/EPA/PANTELIS SAITAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tan sols un dia després de les eleccions generals anticipades, Grècia té ja un nou primer ministre. Amb la majoria absoluta dels escons a la mà, el líder de la conservadora Nova Democràcia, Kiriakos Mitsotakis, va jurar ahir el càrrec i va agafar així el relleu d’Alexis Tsipras. En la tradicional cerimònia al palau presidencial, Mitsotakis va jurar seguint la fórmula religiosa –Tsipras i gairebé tot el seu gabinet la van rebutjar el 2015–, amb la mà sobre la Bíblia i davant de l’arquebisbe d’Atenes, Jeroni II, i diversos representants de l’església ortodoxa. “Juro en el nom de la santíssima i indivisible Trinitat respectar la Constitució i les lleis”, va dir Mitsotakis en presència del president del país, Prokopis Pavlópulos, i de la seua esposa i tres fills.

Abans de dirigir-se al Palau de Maximu –la seu del Govern–, on Tsipras l’esperava per al traspàs, Mitsotakis va repetir el missatge que ja havia llançat la nit electoral: “El poble ens ha donat un mandat fort per canviar el país. A partir d’avui comencem a treballar dur. Confio plenament en la nostra capacitat d’estar a l’altura de les circumstàncies.”

Mitsotakis ha assolit la majoria absoluta gràcies a la bonificació de 50 escons que s’atorga al vencedor

Tsipras li va donar la benvinguda amb una encaixada, fet que el seu antecessor, el conservador Andonis Samaràs, no va fer l’any 2015. Llavors, Samaràs va marxar de la seu del Govern abans que arribés el nou cap de Govern.

Diumenge, Nova Democràcia va assolir la majoria absoluta amb el 39,8% dels vots i 158 dels 300 escons que conformen el Parlament, mentre que Syriza va obtenir el 31,5%, la qual cosa es tradueix en 86 diputats. La diferència d’escons es deu al fet que la llei electoral grega atorga una bonificació de 50 escons al partit vencedor, un sistema que quedarà abolit en la pròxima legislatura.

tracking