SEGRE

TRIBUNALS

L'Audiència Nacional jutjarà Trapero del 20 de gener al 19 de març

S’enfronta a 11 anys de presó per un delicte de rebel·lió

L'ex major dels Mossos Josep Lluís Trapero

L'Audiència Nacional es declara competent per jutjar Trapero per l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secció primera del Penal de l’Audiència Nacional ha fixat per al 20 de gener el començament del judici al major dels Mossos Josep Lluís Trapero per un delicte de rebel·lió per facilitar la celebració de l’1-O i per no frenar "el setge" a la Conselleria d’Economia.

En aquest judici, que es prolongarà fins el 19 de març, s’asseuran també al banc dels acusats l’exdirector dels Mossos, Pere Soler; l’exsecretari general d’Interior, César Puig -segon de l’exconseller Joaquim Forn, que ha estat jutjat al Suprem al costat d'altres membres del Govern cessat- i la intendenta de la policia autonòmica Teresa Laplana, en el seu cas per un delicte de sedició.

La Sala, que estarà integrada per la presidenta de la Sala Penal, Concepción Espejel, i els magistrats Francisco Javier Vieira i Ramón Sáez Valcárcel, ha assenyalat en una interlocutòria el començament de la vista oral, que tindrà lloc a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares (Madrid), per als dies 20 a 23 de gener.

Al febrer ha fixat sessions del 3 al 6, del 10 al 13 i del 17 al 20, dies en què declararan els testimonis, segons indica la resolució. El març, del 2 al 5 i del 16 al 19, el judici prosseguirà "per a continuació, en el seu cas, de les testificals i pràctica de la prova documental i informes," precisa la interlocutòria.

La Sala Penal ha posat data a aquest judici després de ratificar la setmana passada la competència de l’Audiència Nacional per jutjar el delicte de rebel·lió després de què Soler i Puig tractaran que aquesta causa fos jutjada a Catalunya plantejant un incident de l’article de previ pronunciament, del qual es van despenjar Trapero i Laplana.

La Fiscalia de l’Audiència Nacional, que va emetre el seu escrit d’acusació al novembre, demana per a Trapero 11 anys de presó per rebel·lió com a "peça clau" per "dur a terme el pla secessionista" català.

La mateixa pena que demana per Soler i Puig, mentre que a Laplana l'acusa només de sedició pels incidents en la Conselleria i demana per a ella 4 anys de presó.

El tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, i el fiscal d’aquest tribunal Pedro Rubira consideren que Trapero, Soler i Puig van incórrer en el delicte de rebel·lió en el seu apartat referit a declarar la independència d’una part del territori nacional i també per "sostreure qualsevol classe de força armada a l’obediència del Govern".

En l’escrit d’acusació, els fiscals els responsabilitzen d’haver consentit la celebració de l’1-O i també de no frenar el setge a la Conselleria d’Economia els dies 20 i 21 de setembre de 2017.

Els fiscals creuen que els encausats van constituir en els mesos de setembre i octubre de 2017 "una peça clau" per "impedir o dificultar greument el compliment de les ordres emanades pels tribunals de justícia" "amb la finalitat de dur a terme el pla secessionista ideat" per "els màxims responsables del Govern i del Parlament de la Generalitat així com pels líders dels grups parlamentaris i de les associacions independentistes".

tracking