SEGRE

POLÍTICA CATALANA

La crisi per la Diputació de Barcelona dispara al màxim la tensió JxCat-Esquerra

Els de Carles Puigdemont veuen una operació de màrqueting l’oferta dels republicans de presidir l’ens || Acords municipals amb polèmica com els de Tàrrega i Cervera ja van enrarir les relacions

448113_1.jpg

448113_1.jpgJOSEP MARIA CURRIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tensió en les relacions entre JxCat i Esquerra es manté disparada després del pacte dels de Carles Puigdemont amb el PSC per a la Diputació de Barcelona. La situació entre els dos partits ja havia viscut polèmica per alguns acords municipals, com a Tàrrega o Cervera, on els dos partits van optar per aliances alternatives en lloc de traslladar als ajuntaments el seu acord a la Generalitat.

La reunió que van mantenir ahir representants dels dos partits no va servir, ni de lluny, per estroncar ferides. En una roda de premsa després de la reunió de la cúpula de JxCat, la dirigent Elsa Artadi va admetre que la unitat sobiranista ha “tocat fons”, perquè està “més fracturada que mai”. No obstant, Artadi va cridar a solucionar la polèmica entre els socis de Govern instant ERC a assumir una “agenda de reversió” de pactes del PSC en municipis i ens supramunicipals –uns quaranta en total–, com a condició perquè faci el mateix JxCat, també a la Diputació.

JxCat i ERC es retreuen acords municipals que els han fet fora d’alcaldies importants

Una proposta que va descartar la cúpula d’ERC, que en canvi va llançar, per boca del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, una altra proposta a JxCat: la possibilitat no només de revertir el seu pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, sinó també que obtingui la presidència d’aquesta institució provincial amb un acord amb ERC.

Però el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va replicar que aquesta proposta és només una “operació de màrqueting” perquè no és possible sense el suport dels comuns, reticents a acords amb l’espai postconvergent.

L’encreuament de propostes va acabar, doncs, sense acord, com es va constatar en una reunió bilateral a primera hora de la tarda a la seu d’ERC de Barcelona, on es van trobar els dirigents del PDeCAT David Bonvehí i Ferran Bel i els responsables d’ERC Isaac Peraire, Marc Sanglas i Dionís Guiteras. Fonts d’ERC i JxCat van indicar que la trobada, que va durar prop d’una hora, va servir essencialment per traslladar les respectives posicions ja donades a conèixer prèviament als mitjans de comunicació, sense cap avenç.

Al mig de la pugna entre ERC i JxCat, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va continuar ahir sense aclarir quin seria la posició dels comuns en el ple de la Diputació de Barcelona de dijous vinent, si bé a l’ajuntament de la capital catalana es van oposar a negociar amb JxCat.Mena es va limitar, en aquest sentit, a reiterar que la seua voluntat era haver arribat a un acord tripartit d’esquerres amb PSC i ERC a la Diputació, però que per a algunes formacions “ha primat la guerra pel poder” i no posar en marxa mesures progressistes.

El malestar a la Diputació de Barcelona se suma a les tibantors entre JxCat i ERC per alguns acords municipals. Pere Aragonès va recordar ahir que a Cervera “ERC va guanyar les eleccions, però JxCat ha pactat amb el PSC, i a mi no m’agrada això, però hi haurà dinàmiques municipals que han portat a aquesta situació, i al cap i a la fi hi ha un alcalde independentista”.

Eduard Pujol, pel seu costat, considera que no té sentit parlar de revertir el pacte a la Diputació de Barcelona i no abordar els que es van segellar a Sant Cugat del Vallès, Figueres i Tàrrega, entre altres municipis, on ERC va pactar amb el PSC per portar “a la irrellevància” JxCat.

Mai dos partits havien empatat en primer lloc en diputats –PSC-CP i ERC-AM, amb 16– ni s’havia atansat tant al ple sense una Presidència clara. La Llei Orgànica del Règim Electoral General només detalla que, per elegir president de la Diputació, el candidat ha d’obtenir majoria absoluta en una primera votació –26 de 51 a Barcelona– o simple en la segona.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va dir ahir que confia que JxCat no trencarà el pacte firmat divendres i va remarcar que dinamitar acords a les alcaldies per “ingerències externes” seria poc respectuós amb l’“esperit municipal”.

Per la seua part, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va demanar a ERC que no faci una “subhasta” sobre la presidència de la Diputació, que correspon als socialistes, si JxCat manté el pacte, i recauria en mans de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

En aquest sentit, PSC (16) i JxCat (7) no arriben a la majoria absoluta però sumen més que una eventual alternativa d’ERC (16) i comuns (5).

tracking