SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Els espanyols volen un govern de coalició entre PSOE i Podem

Segons el sondeig del CIS, que arriba enmig de les negociacions per formar executiu || Socialistes que es van abstenir per investir Rajoy demanen reciprocitat

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, en una foto d’arxiu.

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, en una foto d’arxiu.ÇEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els espanyols prefereixen una coalició de PSOE i Unides Podem, abans que un govern en solitari dels socialistes, segons recull el baròmetre postelectoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). La resposta més votada durant l’elaboració de l’enquesta va ser que la fórmula favorita dels ciutadans era un “govern del PSOE en solitari amb suports puntuals d’altres formacions” (20,2 per cent), però la suma d’altres opcions que impliquen una coalició entre els socialistes i Podem obté el 26,4% de les respostes. En concret, un 15,8 per cent aposta per una coalició entre les dos formacions amb el “suport de partits nacionalistes no independentistes”, i un 10,6% apunta a la mateixa fórmula però amb el suport dels independentistes. La via d’un Executiu entre socialistes i Ciutadans obté el suport del 16,1% dels enquestats.

El baròmetre arriba en un moment en què les negociacions per aconseguir formar Govern es troben en un punt mort i deixen la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, en l’aire. El portaveu adjunt del Partit Popular al Congrés, Jaime Olano, va assegurar que “no té sentit” que el CIS faci en la mateixa data “dos baròmetres” sobre les eleccions i va demanar la compareixença del seu president, José Félix Tezanos.

Els populars no veuen el sentit a realitzar dos CIS iguals en un període de temps tan curt

D’altra banda, seixanta-sis diputats i exdiputats socialistes que l’any 2016 es van abstenir en la investidura de Mariano Rajoy van firmar ahir una carta dirigida als parlamentaris populars en la qual els demanen “reciprocitat” i que s’abstinguin perquè Pedro Sánchez pugui ser investit president sense la necessitat d’haver de comptar amb el suport d’Unides Podem ni de les formacions independentistes.

La investidura fallida a Madrid podria acabar en noves eleccions El ple d’investidura de l’Assemblea de Madrid va finalitzar ahir sense cap candidat, com estava previst, després que la candidata del PP Isabel Díaz Ayuso no aconseguís arrancar el compromís de Vox per donar-li suport com a presidenta de la comunitat autònoma. La falta d’un candidat va iniciar un termini de dos mesos que acabarà en noves eleccions autonòmiques si abans del 10 de setembre no hi ha cap candidat amb prou suports. Després del ple, Ayuso va proposar una taula a tres amb Ciutadans i Vox que es reuneixi a partir d’avui amb la intenció de provar de forjar un acord que permeti desbloquejar la seua investidura. El portaveu de Cs, Ignacio Aguado, va rebutjar l’oferta de la candidata del PP assegurant que no tornarà a reunir-se conjuntament amb el PP i Vox perquè entén que “ja no hi ha res més que negociar”.

tracking