SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

La Generalitat demana la dimissió de Borrell per l'espionatge a les ambaixades catalanes

Informarà les cancelleries europees de l’actuació del ministeri d’Exteriors “contra una idea” || Quim Torra denuncia que les “clavegueres de l’Estat” actuen amb “absoluta impunitat i estan col·lapsades”

Els manifestants que es van reunir ahir davant de la seu d’ERC clamant per un pacte sobiranista a la Diputació de Barcelona.

Els manifestants que es van reunir ahir davant de la seu d’ERC clamant per un pacte sobiranista a la Diputació de Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i els consellers Alfred Bosch i Meritxell Budó van demanar ahir la dimissió del ministre d’Exteriors en funcions, el lleidatà Josep Borrell, després que dimarts sortís a la llum que el Govern espanyol havia estat espiant els delegats de la Generalitat a Londres, Ginebra i Berlín, un control que des de l’Executiu català asseguren que s’ha estat exercint des que es va aplicar l’article 155. El Govern també va avançar que aquesta actuació del ministeri contra “una idea” es posarà en coneixement de les diferents cancelleries europees i internacionals.

Segons unes investigacions revelades per TV3, el Govern central va espiar l’acció exterior dels delegats de la Generalitat al Regne Unit, Suïssa i Alemanya per demostrar que les activitats que s’hi duien a terme estaven vinculades amb l’independentisme. Amb els informes d’aquest seguiment, l’Executiu va demanar al Tribunal Superior de Justícia Catalana el tancament de les esmentades ambaixades.

Torra demana a ERC i JxCat que mantinguin les “contradiccions al mínim” per poder “avançar junts”

Durant la sessió de control celebrada ahir pel Govern, Torra va qualificar aquest fet de “gravíssim” i va denunciar que les “clavegueres de l’Estat” puguin actuar amb “una impunitat absolutament desbocada”. El president va afirmar que la “repressió” està arribant a “un punt intolerable” i va assegurar que el ministeri liderat per Borrell “ha espiat diputats i periodistes estrangers”. Davant d’aquesta situació, el cap de l’executiu català va dir que el Govern “no estarà quiet ni callat”. “Ja n’hi ha prou de perseguir delictes d’opinió en una presumpta democràcia”, va exclamar després de defensar que les actuacions del Govern són contra una idea perquè “es persegueix gent que anaven a una convocatòria a parlar o a defensar la independència”.

En la mateixa línia, Alfred Bosch va acusar Borrell d’“escàndol democràtic” i d’utilitzar les “clavegueres” de l’Estat amb l’“objectiu de coartar l’acció exterior” de Catalunya i fer tancar delegacions. Una feina que, segons el conseller, és “legal i necessària” perquè, si Catalunya no s’internacionalitza, perd força en un món global. Bosch també va dir al ministre d’Exteriors que haurà d’assumir “responsabilitats” i dimitir si és necessari i va preguntar amb quins fons es va pagar l’espionatge.

Per la seua part, Esquerra Republicana i JxCat van presentar de manera conjunta una petició de compareixença al Congrés perquè Josep Borrell doni explicacions sobre la vigilància a les delegacions.

Per la seua part, Ciutadans va demanar la dimissió del conseller d’Acció Exterior, al qual va acusar d’utilitzar les delegacions catalanes a l’estranger com a “aparador de la propaganda separatista”.

La Diputació de Barcelona es constitueix avui amb la incògnita de qui ocuparà la presidència. El portaveu d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va situar ahir el seu soci al Govern, JxCat, a decidir si vol que la diputació quedi en mans de la “sobirania o del PSC”, donant suport al seu argument que els comuns s’abstindran en la votació del president de la Diputació, tal com va avançar la formació morada dimarts passat, quan va tancar la porta a donar suport a un govern amb JxCat.

Per la seua part, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va replicar als republicans que la “revisió” dels pactes amb el PSC s’ha de donar a totes les institucions i no només a la diputació, referint-se als pactes que ERC va assolir amb els socialistes a diversos ajuntaments, entre el quals hi ha el de Tàrrega.

Davant de la crisi entre els socis del Govern pels pactes pel control de la Diputació, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a l’independentisme “avançar junt” i mantenir entre ells les “contradiccions al mínim” per tal de combatre la repressió i tirar endavant “les institucions del país”.

D’altra banda, Ciutadans va censurar el pacte entre JxCat i el PSC i el va titllar d’“infame”. El vicepresident segon del Parlament, Joan García, va assegurar que la formació té la intenció de votar el seu candidat a la presidència de la corporació, el regidor de Santa Coloma de Gramenet Salva Tovar.

L’ANC exigeix unitat al davant de les seus d’ERC i JxCat

Desenes de persones es van concentrar ahir davant de la seu d’ERC i la de JxCat per reclamar la unitat dels partits independentistes i demanar-los que impedeixin els pactes amb els “partits que vandoar suport al 155”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, es va mostrar confiada que finalment els republicans aconseguiran arribar a un acord amb JxCat a la Diputació que serveixi per desbancar “els dirigents de la repressió”, fent referència al PSC. Paluzie va advertir que la gent dóna el seu suport als partits independentistes i es manifesta on faci falta i va assegurar que no entén la “divisió sobiranista” i els pactes amb els socialistes.

tracking