SEGRE

TRIBUNALS TAXES

Anul·len l'impost sobre les begudes ensucrades aprovat pel Govern

El TSJC l’invalida per problemes formals

Imatge d’arxiu d’un home comprant refrescos.

Imatge d’arxiu d’un home comprant refrescos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat el decret del Govern català que regula l’impost sobre begudes ensucrades (refrescos, sucs i isotònics) envasades aprovat pel Consell Executiu el 2017. La sentència podria reduir el preu de refrescos, sucs, begudes isotòniques, de te i cafè, begudes vegetals i aigües amb gust que fa un parell d’anys van patir un augment per al consumidor amb l’entrada en vigor del decret, el maig del 2017.

La Justícia estima així un recurs presentat per diverses patronals i associacions del sector de l’alimentació i la distribució que al·legava “falta de justificació i precipitació” de la mesura i “omissió” de tràmits rellevants en la tramitació del decret. El tribunal ha conclòs que el Govern va prescindir dels tràmits de consulta, audiència i informació públiques en la seua tramitació i, per això, declara nul el reglament.

Des que va entrar en vigor l’impost sobre les begudes, el 2017, s’han recaptat 73 milions d’euros

Aquest impost gravava el consum de begudes ensucrades envasades que contenen edulcorants calòrics afegits, com el sucre, la mel, la fructosa o la sacarosa i era gestionat per l’Agència Tributària de Catalunya. La taxa, d’entre 0,08 i 0,12 cèntims per litre, buscava desincentivar el consum de begudes ensucrades, seguint recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Entre el maig i el desembre del 2017 la mesura va recaptar un total de 22,7 milions i el 2018, el seu primer any complet, es van recaptar 41,9 milions d’euros. Fins al març d’aquest any s’han recaptat 8,4 milions més, la qual cosa fa una de total de 73 milions d’euros.

L’anul·lació va ser celebrada per l’associació de cadenes agroalimentàries, que van assegurar que el tribut generava “pèrdues”.

tracking