SEGRE

POLÍTICA CATALANA

L'elecció d'una socialista a presidir la Diputació

Esquerra adverteix els postconvergents que aquesta postura suposa “un abans i un després” en les seues relacions || Dies dies de tensions i de retreure’s acords municipals amb divisió independentista

Celestino Corbacho, avui a Cs, va entregar a Núria Marín la vara de comandament de la Diputació.

Celestino Corbacho, avui a Cs, va entregar a Núria Marín la vara de comandament de la Diputació.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat va consumar ahir el pacte amb el PSC i va donar a l’alcaldessa socialista de l’Hospitalet, Núria Marín, la presidència de la Diputació de Barcelona, la qual cosa posa en perill la seua relació amb ERC, que ja ha avisat que això suposa “un abans i un després”. Marín, alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya des del 2008 i número dos del PSC, va aconseguir la vara de la Diputació de Barcelona gràcies als vots de JxCat, mentre a les portes de la institució un centenar d’independentistes, convocats per l’ANC, reclamaven als postconvergents que trenquessin l’acord amb els socialistes en favor d’ERC.

Ni la pressió de les entitats, ni les diverses reunions a tots els nivells entre ERC i Jxcat en les hores prèvies van fer canviar d’opinió a l’espai postconvergent, que va mantenir el pacte que divendres havien firmat el president del PDeCAT, David Bonvehí, i el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa.

Celestino Corbacho, antic alcalde de l’Hospitalet i avui a Cs, ha donat la vara de comandament a Marín

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va alertar, en declaracions als periodistes al Parlament, que l’ocorregut a la seu de la Diputació suposa un “abans i un després”. “Avui és un dia molt decebedor per al país, perquè JxCat s’ha equivocat amb la decisió que ha pres a la Diputació de Barcelona”, que no és un ajuntament, va recalcar Vilalta, “sinó la tercera institució de Catalunya”. La portaveu va exigir a JxCat que doni explicacions de per què ha escollit el PSC quan podria haver optat per ERC i votar el seu aspirant a la presidència de la Diputació, Dionís Guiteras.

Com que tots els grups van presentar els seus respectius candidats a la presidència tret de JxCat (7 diputats) i Tots per Terrassa (1), els postconvergents eren els únics que podien decantar la balança cap a Marín o Guiteras, ja que ERC i PSC tenen els mateixos diputats, 16 cada un.

Sense sorpreses, Marín es va proclamar finalment presidenta per majoria simple en segona votació, ja que ERC, comuns, Ciutadans i Partit Popular van votar els seus propis candidats, i la diputada provincial de Tots per Terrassa, Lluïsa Malgares, va optar pel candidat republicà.

El moment de la proclamació va deixar una de les imatges del dia: Marín va rebre la vara de presidenta de mans de qui va ser el seu predecessor a l’alcaldia de l’Hospitalet, l’exministre Celestino Corbacho, ara part del grup de Ciutadans i un dels seus principals detractors, que va exercir com a president de la Mesa d’Edat a la sessió constitutiva de l’organisme provincial.

En els últims dies, JxCat i ERC s’havien retret altres pactes en l’àmbit municipal. Per exemple, Esquerra recriminava als postconvergents l’acord al qual es va arribar a Cervera i aquests van retreure a ERC el de Tàrrega.

El ple compta amb un total de 51 diputats i té una plantilla de 2.337 treballadors. A més, en l’última legislatura comptava amb fins a 84 càrrecs de confiança.

El president de la Diputació cobra 7.468 euros mensuals, mentre que els vicepresidents i presidents de grup perceben 6.690 euros.

Un centenar de persones convocades per l’ANC van protestar davant de la seu de la Diputació de Barcelona contra el pacte entre el PSC i JxCat que ha fet presidenta de la corporació la socialista Núria Marín. Els concentrats van exhibir estelades i pancartes contra l’article 155 de la Constitució, que identifiquen amb el PSC, i van increpar els diputats que entraven, fossin del partit que fossin. Botiflers, no us mereixeu el poble català, ens heu enganyat, ERC i PDeCAT, l’heu cagat, van ser alguns dels crits que es van escoltar. La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, va assegurar que l’acord sociovergent “és greu”. “Si es fan coses contradictòries, la gent no ho entén i això genera desànim”, va advertir. Paluzie va demanar que “la gent no caigui en aquest desànim” i no deixi de mobilitzar-se.

Celestino Corbacho, avui a Cs, va entregar a Núria Marín la vara de comandament de la Diputació.

Celestino Corbacho, avui a Cs, va entregar a Núria Marín la vara de comandament de la Diputació.EFE

tracking