SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez esgrimeix Catalunya per vetar una coalició amb Podem

El socialista i Pablo Iglesias parlen per telèfon però no desencallen les negociacions || El líder del PSOE vol canviar la Constitució per impedir futurs bloquejos

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, abans de la seua última reunió dimarts passat.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, abans de la seua última reunió dimarts passat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que un Executiu de coalició amb Unide Podem és inviable a causa de les discrepàncies que existeixen entre les dos formacions en les qüestions d’Estat, sobretot en les que tenen a veure amb la situació a Catalunya, però que la seua intenció és continuar negociant amb el partit liderat per Pablo Iglesias. Sánchez va recordar que la formació morada va recórrer contra l’aplicació del 155, es va mostrar a favor del dret a l’autodeterminació i considera que els líders independentista són “presos polítics”. Sánchez va assegurar que, davant de la sentència del Tribunal Suprem, el Govern espanyol hauria d’actuar com “una sola veu” i aquestes diferències no facilitarien un funcionament en aquesta línia. Per la seua part, Iglesias va contestar que perquè les negociacions puguin tirar endavant el PSOE ha de renunciar a la seua idea de tenir un Govern “monocolor” i va retreure a Sánchez que anunciés per televisió la intenció de tornar a negociar amb ell sense haver-lo avisat.

Els dos líders, que després d’aquestes declaracions van mantenir una conversa telefònica, van assegurar que les postures de les dos formacions continuen en la mateixa línia i que les negociacions per formar govern segueixen estancades.

Sánchez recorda que Podem va recórrer l’aplicació del 155 a Catalunya

D’altra banda, el president en funcions va avançar que el primer acord d’Estat que proposarà després de la seua investidura serà una reforma de l’article 99 de la Constitució per impedir que es torni a bloquejar la investidura. Aquesta reforma obligaria a sumar una difícil majoria a les Corts de 210 diputats i 159 senadors. A més, hauria de ser sotmesa a referèndum si així ho demanen una desena part dels parlamentaris.

Iglesias es va mostrar en contra de la reforma proposada pel president de l’Executiu en funcions i va defensar que el sistema vigent és bo perquè “obliga els partits a entendre’s”. Per la seua part des de Ciutadans també s’hi van mostrar contraris. El PP va coincidir amb els socialistes a evitar bloquejos, però no canviant la Constitució.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, abans de la seua última reunió dimarts passat.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, abans de la seua última reunió dimarts passat.EFE

tracking