SEGRE

ECONOMIA INFORME

L'OCDE insta Espanya a abaratir

Veu crucial combatre la temporalitat i prendre mesures contra l’alta taxa d’atur || Reclama apujar els impostos dels combustibles pel seu impacte mediambiental

L’OCDE recomana a Espanya apujar els impostos dels combustibles pel seu impacte mediambiental.

L’OCDE recomana a Espanya apujar els impostos dels combustibles pel seu impacte mediambiental.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’OCDE considera que Espanya ha d’aconseguir que els costos per a les empreses dels contractes fixos i temporals siguin comparables, i això significa lluitar contra aquelles que recorren als segons de forma abusiva, sense una altra justificació que estalviar-se diners. Al seu informe anual sobre les reformes estructurals publicat ahir, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) reconeix que l’any passat ja es va crear un nou marc legal per als inspectors laborals.

Però constata que hi ha una elevada taxa de temporalitat en l’ocupació que incrementa la precarietat dels treballadors afectats, cosa que limita la mobilitat laboral i és un factor que augmenta la pobresa. De fet, les desigualtats d’ingressos han progressat a Espanya des de l’esclat de la crisi el 2007 i es mantenen per sobre de la mitjana de l’OCDE.

Això es deu en part a l’elevada taxa d’atur –Espanya té la segona més alta dels 36 països membres, només superada per Grècia– i també al descens dels recursos de les famílies que estan a la part baixa de l’escala social.

Els autors d’aquest informe, que assenyalen les reformes que consideren prioritàries per a cada país en els dos propers anys, critiquen que el gruix de la fiscalitat a Espanya recaigui sobre les rendes de treball i recomana un augment dels impostos sobre els carburants.

Es tracta d’integrar al preu dels combustibles les conseqüències que té el seu ús en termes d’emissions de diòxid de carboni (CO2, el principal gas responsable de l’escalfament climàtic) i també d’altres contaminants.

L’OCDE qüestiona l’existència d’exempcions i deduccions en els impostos i aposta per suprimir els tipus reduïts de l’IVA, que són regressius, i per ampliar la base impositiva de l’impost sobre la renda.

En tema educatiu, encara que ha disminuït la taxa d’abandó escolar prematur, continua sent alta.

L’OCDE aposta, a més, per donar a les empreses un paper més gran en la formació dels estudiants i en el disseny dels seus currículums, així com per una major especialització de la universitat.

tracking