SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Podem demana a les bases que triïn entre un govern de coalició o un de monocolor

Pablo Iglesias insisteix que hi ha d’haver negociació i rebutja ministeris de perfil “tècnic” || La ministra Celaá apressa la formació morada a pactar el programa per parlar després dels noms

La ministra portaveu, Isabel Celaá, a la roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres.

La ministra portaveu, Isabel Celaá, a la roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres.EFE/ÁNGEL DÍAZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Podem va anunciar ahir la convocatòria d’una consulta als seus inscrits fins al pròxim dijous dia 18 perquè es pronunciïn sobre un futur acord amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i que previsiblement es desdoblarà en dos preguntes a les bases, segons van confirmar fonts de la formació morada.

Hi haurà dos opcions perquè els inscrits decideixin: si per investir Sánchez és necessari un “acord integral de govern de coalició programàtic i d’equips, sense vetos i amb representació raonablement proporcional” de les dos parts, o si n’hi ha prou amb un govern dissenyat únicament pel PSOE amb col·laboració en els nivells de l’administració supeditats a l’Executiu i un acord programàtic.

Les bases de Podem tenen fins dijous per decidir a quin tipus d’acord donen suport

El mateix secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que no acceptarà un possible oferiment per part del president del Govern en funcions de formar part del seu Executiu amb ministres de “perfil tècnic”, tal com apuntaven diferents mitjans, i va demanar “respecte” en una negociació que, insisteix, ha de ser “integral” per conformar un govern de coalició.

Per la seua part, la portaveu del Govern estatal, Isabel Celaá, va insistir a proposar un Executiu de cooperació amb Unides Podem i va advocar per “superar les desconfiances i assumir tots les responsabilitats” per posar-se a treballar i que aquest mes de juliol hi pugui haver una investidura i un Govern.

Després del Consell de Ministres, va remarcar que Sánchez “té raons fundades per continuar parlant de govern de cooperació” i va apressar Podem que accedeixi a començar a parlar d’un programa comú per desenvolupar aquesta legislatura.

Només després de comprovar el grau de consens que hi hauria entre PSOE i Podem respecte de les polítiques a seguir, es podria entrar a parlar dels noms que compondran l’Executiu, va explicar.

Casado afirma que la responsabilitat per desbloquejar és sols de Sánchez El president del PP, Pablo Casado, va rebutjar ahir que el seu partit hagi d’afavorir la investidura de Pedro Sánchez perquè “la responsabilitat per desbloquejar” la situació “només és seua” i no de grups parlamentaris que estan “als antípodes” de l’esquerra. Després d’assistir a Valladolid a la presa de possessió del president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, Casado va recordar que el mateix Sánchez va dir a Mariano Rajoy quan buscava suports per a la seua última investidura que la seua responsabilitat era “en exclusiva”. Casado va retreure a Sánchez que “porti dos mesos sense fer cap esforç” per aconseguir els suports necessaris per ser investit com a president i que en aquest mateix temps no hagi formulat “una sola proposta de futur” per a Espanya.

tracking