SEGRE

El maltractament psicològic serà motiu de desheretament

El Consell Executiu ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei d’actualització del Codi civil de Catalunya. Amb aquesta actualització, el Departament de Justícia feminitzarà tota la redacció del corpus legal sobre dret civil, format per sis llibres, i preveurà el desheretament en cas de maltractament psicològic.

Passat el període electoral, el president, Quim Torra, va tornar a posar ahir la pancarta pels presos i exiliats al Palau de la Generalitat.

Passat el període electoral, el president, Quim Torra, va tornar a posar ahir la pancarta pels presos i exiliats al Palau de la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei d’actualització del Codi civil de Catalunya. Amb aquesta actualització, el Departament de Justícia feminitzarà tota la redacció del corpus legal sobre dret civil, format per sis llibres, i preveurà el desheretament en cas de maltractament psicològic.

Malgrat que el maltractament greu ja sigui motiu de desheretament, la regulació de les successions obvia el maltractament psicològic. L’avantprojecte hi farà referència expressa, per evitar l’ambigüitat actual i adaptar la norma a la nova realitat social. El canvi preveu el desheretament dels legitimaris que maltractin psicològicament la parella o els pares del testador. Així, la llei proporcionarà més protecció als testadors, especialment a les persones grans i dependents. La llegítima és una part de l’herència que, llevat de les excepcions previstes, queda obligatòriament reservada per als fills o descendents i, en el seu defecte, per als pares. El Codi civil de Catalunya estableix que la llegítima correspon a la quarta part dels béns de la persona difunta. La regulació catalana dels testaments està recollida al llibre quart del Codi civil de Catalunya. Els danys que perjudiquen la integritat física, psíquica, patrimonial, l’autonomia personal o qualsevol altre dret fonamental són maltractaments. Segons l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya, els abusos psicològics sumen el 44 % dels maltractaments, seguits de les negligències (29 %), els abusos patrimonials (15 %) i els físics (12 %).

A més, l'actualització del Codi Civil preveu un llenguatge més feminitzat i igualitari. Així, el Departament de Justícia n’està fent una revisió exhaustiva per identificar-ne totes les expressions sexistes i substituir-les per d’altres que acabin amb la invisibilitat de les dones. La feminització de l’articulat serà coherent amb una nova disposició, que inclourà “la igualtat i la no discriminació per raó de gènere” com una norma d’aplicació general en el conjunt de la legislació civil. Per exemple, “masover” o “bon pagès” quedaran substituïts per “la bona pagesia” i “la masoveria”.

tracking