SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Iglesias estén la mà a Sánchez i atribueix el veto a la pressió de l'Ibex

Pressiona el PSOE al tombar amb la seua única diputada l’executiu socialista a La Rioja || El Govern descarta tornar a negociar amb Podem abans de la investidura

La candidata socialista a la presidència de La Rioja, Concha Andreu, al Parlament regional.

La candidata socialista a la presidència de La Rioja, Concha Andreu, al Parlament regional.ALBERTO RUIZ EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A només sis dies per al debat d’investidura i sense aparences que hi hagi d’haver un nou acostament entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, els dirigents del PSOE i d’Unides Podem es van embolicar ahir en una guerra d’arguments per justificar les seues posicions. Si dilluns va ser Sánchez el que donava per trencades les negociacions amb Iglesias per haver convocat una consulta “trucada” a la militància, ahir va ser el líder de Podem el que va assegurar que no llança la tovallola, que encara veu possible l’acord i que està disposat a cedir. Tot seguit, això sí, Iglesias va tornar a defensar estar al Consell de Ministres “a les ordres” de Sánchez, perquè creu que perquè Espanya tingui “el Govern més progressista de la història” s’ha de “compartir el poder”. Va assegurar que Sánchez no li ha dit mai que volgués vetar-lo al Consell de Ministres, tot i que creu que les pressions per no pactar un govern de coalició provenen de l’Ibex-35, els mitjans de comunicació i la banca. Va insistir que ell podria “tenir un paper” al Govern. Va afegir, en qualsevol cas, que si tornen a asseure’s a negociar ell està disposat a “cedir”, tot i que no va aclarir en què. A les seues paraules s’uneixen les de la portaveu d’Unides Podem al Congrés, Irene Montero, que després de demanar al PSOE reprendre la negociació “sense vetos ni línies roges”, va assegurar que també el seu partit aniria sense línies roges a la taula. Això sí, com a mesura de pressió, Podem va bloquejar amb el seu únic vot l’elecció com a presidenta de La Rioja de la socialista Concha Andreu, que els havia ofert càrrecs intermedis.

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, va demanar a Iglesias que renunciï a la consulta amb preguntes “induïdes” o almenys que “corregeixi la seua pròpia marxa” per poder seguir negociant. Però la vicepresidenta, Carmen Calvo, ni tan sols va parlar de la possibilitat de reprendre el diàleg i va reconèixer que Sánchez ja té la vista posada en el debat que s’inicia el dilluns 22 de juliol i el discurs que el candidat farà per demanar la confiança del Congrés.

El portaveu parlamentari d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va insistir ahir que el seu partit no bloquejarà la investidura del president del Govern i candidat socialista, Pedro Sánchez, però no va aclarir si s’abstindrà o li donarà suport, una decisió que l’Executiva del partit adoptarà aquest divendres. Així ho va posar de manifest Rufián en roda de premsa a la Cambra Baixa després de la reunió d’una mica més d’una hora que amb la diputada d’ERC Carolina Telechea va mantenir amb la seua homòloga del PSOE, Adriana Lastra, i amb el seu número dos, Rafael Simancas. Una trobada “cordial”, va dir, en la qual Esquerra va tornar a reiterar als socialistes la necessitat que aquesta sigui la legislatura del “diàleg”, de la negociació i “del retorn d’un conflicte polític a la política”.

Per la seua part, Lastra va acusar el líder de Podem, Pablo Iglesias, d’haver-se “negat a negociar” des de les eleccions generals i d’haver perseguit com a únic objectiu “imposar” al candidat socialista la presència de determinats membres de Podem al Consell de Ministres. “No pot pretendre tenir un govern paral·lel al seu servei”, el va avisar Lastra.

Per la seua part, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, es va mostrar una mica pessimista pel que fa a la possibilitat que el PSOE i Podem puguin reconduir la negociació per donar suport a la investidura de Pedro però va apressar que hi hagi govern “d’una vegada”.

La candidata socialista a la presidència de La Rioja, Concha Andreu, al Parlament regional.

La candidata socialista a la presidència de La Rioja, Concha Andreu, al Parlament regional.ALBERTO RUIZ EUROPA PRESS

tracking