SEGRE

EUA POLÈMICA

La Cambra Baixa dels EUA condemna els “missatges racistes” de Trump

La votació l’han recolzat 240 diputats, entre els quals quatre republicans i un independent || Va demanar “tornar al seu país” a quatre congressistes demòcrates

La líder demòcrata, Nancy Pelosi, va protagonitzar un tens debat al referir-se al “tuit racista” de Trump.

La líder demòcrata, Nancy Pelosi, va protagonitzar un tens debat al referir-se al “tuit racista” de Trump.STEFANI REYNOLDS/EUROPAPRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra Baixa dels EUA va autoritzar dimarts una resolució contra uns polèmics tuits del president nord-americà, Donald Trump, en què va demanar que “tornessin al seu país” quatre congressistes demòcrates llatines, musulmanes o negres i que són ciutadanes nord-americanes.

La declaració aprovada condemna els “comentaris racistes” de Trump i considera que “han legitimat la por i l’odi cap als nous nord-americans i les persones de color”, segons resa el text.

La resolució assenyala a més que “els immigrants i els seus descendents han enfortit els Estats Units i que els que presten el jurament de ciutadania són tan nord-americans com aquells que provenen de famílies que han viscut als Estats Units durant moltes generacions”.

La votació (240-187), en la qual tots els demòcrates hi van votar a favor, va tenir lloc dos dies després del tuit inicial de Trump que va generar controvèrsia a nivell nacional.

Quatre diputats republicans –Will Hurd, Fred Upton, Brian Fitzpatrick i Susan Brooks– van votar a favor de la resolució, a la qual Justin Amash, independent però conservador, també va donar suport.

El text responia al tuit en el qual Trump va preguntar aquest diumenge “per què aquestes legisladores no tornen als seus països i ajuden a arreglar els llocs completament trencats i infestats de crim d’on vénen?”.

La votació va ser precedida per un tens debat sobre la frase “el tuit racista del president” que va pronunciar la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, durant un discurs durant el ple de l’hemicicle.

Els republicans van protestar perquè les regles de la Cambra impedien que es qualifiqui un president de “racista” i van aconseguir que les paraules de Pelosi es retiressin del registre escrit de la sessió, però els demòcrates es van imposar en una segona votació sobre el tema i van permetre que la líder demòcrata utilitzés aquest qualificatiu.

Els improperis que ha dit recentment Trump contra les quatre congressistes demòcrates són una mostra del “racisme i xenofòbia al centre de les seues menyspreables polítiques”, segons Amnistia Internacional.

tracking