SEGRE

POLITICA INVESTIDURA

Torra advoca per votar 'no' a Sánchez si no assumeix el referèndum d'autodeterminació

Diputats de JxCat demanen revertir els pactes amb el PSC i rebutjar la investidura || Aragonès creu que la postura respon als debats interns dels postconvergents i assegura que ERC decidirà a part

451123_1.jpg

451123_1.jpgEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, una proposta “per donar veu a Catalunya”, sense la qual li va assegurar que la seua posició és votar no a la investidura. “Torni a la taula del diàleg d’on no ens hem aixecat ni ens aixecarem mai. És amb qui tens diferències amb qui fa falta dialogar”, va escriure en una carta dirigida a Sánchez a La Vanguardia, on també li va demanar que anteposi el sentit d’Estat als interessos de partit i que no convoqui unes noves eleccions.

“Li proposo una entesa basada en el respecte escrupolós dels drets humans, civils i socials, inclòs el dret a l’autodeterminació. Perquè aquest és un dels consensos de la societat catalana i s’ha de respectar”, va afegir Torra, que li va retreure la seua gestió a l’últim mandat.

Segons Torra, el balanç no és positiu, perquè al seu parer l’arribada de Sánchez ha comportat més repressió: “Noves causes obertes als jutjats a instàncies dels advocats de l’Estat, persecució ideològica a les accions de govern a l’estranger, un control extraordinari dels comptes de la Generalitat”, i li va retreure no haver complert amb inversions en infraestructures ni haver destinat prou despesa social. Aquest article no ha agradat a l’espai postconvergent del PDeCAT.

Una quinzena de veus, entre càrrecs locals i comarcals, de districte i vegueries, van mostrar enuig cap a Torra perquè entenen que ja dóna per fet el no de JxCat a la investidura del candidat del PSOE. Consideren que Junts per Catalunya ha de valorar una abstenció que permeti obrir un procés de diàleg posterior.

Per la seua banda, diputats i diputades del grup parlamentari de Junts per Catalunya han enviat un document intern en el qual demanen revertir els acords municipals i supramunicipals amb els partits del 155 –especialment amb el PSC–, a més d’oposar-se a la investidura de Pedro Sánchez.

Al seu torn, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va dir que respecta la carta de Torra, ja que opina que respon als “debats interns” de JxCat. Així mateix, assegura que únicament Esquerra Republicana pot decidir el vot dels seus quinze diputats al Congrés. Segons Aragonès, si els dos socis de Govern acorden les seues posicions, “millor”, però si no pot ser així, les posicions que adoptin “són absolutament legítimes”.

D’altra banda, Calvo no va descartar la possibilitat que Pedro Sánchez sigui investit president del Govern la setmana que ve amb els vots dels partits independentistes catalans, PNB, EH Bildu, Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC).

“L’autodeterminació està fora de l’acord”

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, va replicar al president de la Generalitat, Quim Torra, que Junts per Catalunya té dret a votar el que estimi oportú a la investidura de Pedro Sánchez, però que és “innecessari” que exigeixi el seu compromís amb un referèndum d’autodeterminació perquè ja sap que no l’aconseguirà. A més a més, li va recordar que “el poble de Catalunya té veu des de fa quaranta anys”.

tracking