SEGRE

TERRORISME JIHADISTA

El CNI va intentar col·locar sense èxit l'imam del 17-A a Barcelona

El cap de zona el va vetar per voler controlar-lo des de Madrid || El Govern central evita valorar les informacions que relacionen el centre i els terroristes

Imatge d’arxiu d’una ofrena floral realitzada a la Rambla.

Imatge d’arxiu d’una ofrena floral realitzada a la Rambla.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera intenció del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va ser col·locar a Abdelbaki Es-Satty, presumpte cervell dels atemptats de la Rambla i Cambrils el 17 d’agost del 2017, com a imam a Barcelona i poder controlar-lo des de Madrid, però el responsable del CNI a la capital catalana s’hi va negar, tret que el pogués controlar ell personalment, segons les informacions revelades per Público.

Davant de la negativa del responsable de zona del servei d’intel·ligència, Madrid va col·locar l’imam a Ripoll avalat per un musulmà de Girona que també era confident del CNI. El Centre d’Intel·ligència va esborrar aleshores l’historial que relacionava Es-Satty amb grups jihadistes dels arxius policials per la possibilitat que la comunitat musulmana de Ripoll demanés referències de l’imam. Segons el mitjà digital, això explicaria per què els Mossos d’Esquadra no van poder accedir a aquestes dades quan van buscar Es-Satty a la base d’arxius l’any següent. Durant el temps que va estar a Ripoll, l’imam va tenir contacte amb famílies d’origen marroquí d’ideologia radical que ostentaven càrrecs importants en diverses mesquites belgues. També asseguren que l’informant del CNI que va avalar Es-Satty era coneixedor dels atemptats, ja que al mòbil confiscat pels Mossos al cadàver de Younes Abouyaaqoub, autor material de l’atac, van trobar nombroses trucades seues.

Amb referència a les informacions que s’han ofert durant les últimes setmanes, la vicepresidenta del Govern en funcions, Isabel Celaá, va evitar ahir fer una valoració al·legant que “aquesta qüestió ja es va tractar a la Comissió de Secrets Oficials del Congrés, on va comparèixer el director del CNI, Félix Sanz Roldán, per donar explicacions en aquest sentit”.

Per la seua banda, Esquerra Republicana va registrar ahir una bateria de preguntes dirigides al Govern espanyol perquè doni explicacions sobre el vincle que mantenien el CNI i l’imam i demanar-li que aclareixi per què no es van impedir els preparatius de l’atemptat. El Govern català va anunciar que enviarà una carta als consolats amb víctimes dels atacs terroristes per “explicar-los les noves informacions”.

tracking