SEGRE

TENSIÓ ORIENT MITJÀ

El Regne Unit sospesa aplicar sancions contra l'Iran

Després del segrest d’un vaixell anglès a l’estret d’Ormuz || Serien les multes que s’imposaven abans del pacte nuclear

Una llanxa iraniana passa al costat d’un vaixell a l’estret d’Ormuz.

Una llanxa iraniana passa al costat d’un vaixell a l’estret d’Ormuz.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern del Regne Unit es planteja recuperar les sancions contra l’Iran que van ser retirades per virtut de l’acord nuclear firmat el 2015, en resposta a la captura del petroler britànic Stena Impero a l’estret d’Ormuz per part de la República Islàmica. Així ho van assegurar ahir els principals rotatius del país, que recollien que entre ahir i avui el ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt, anunciarà un paquet de mesures punitives contra l’Iran, tant diplomàtiques com econòmiques. En un pas més, fins i tot podria demanar a l’ONU i la UE que reactivin les seues sancions contra l’Iran, que també van ser retirades per l’acord nuclear. El Regne Unit és un dels signants de l’acord nuclear assolit el 2015 per les principals potències mundials i l’Iran, per virtut del qual el règim dels aiatol·làs es compromet a limitar el desenvolupament militar de la seua indústria atòmica a canvi de la retirada progressiva de les sancions internacionals.

Com a resposta a la possible recuperació de les sancions, l’ambaixador iranià, Hamid Baeidinejad, va instar Downing Street a “contenir les forces polítiques domèstiques que volen augmentar la tensió existent entre el Regne Unit i l’Iran més enllà de la qüestió dels vaixells”. Per la seua part, el ministre d’Exteriors, Mohammad Javad Zarif, ha assenyalat directament a l’assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Bolton, com a culpable de les friccions amb el Regne Unit, i ha apel·lat a la “prudència” per “frustrar aquests complots”.

L’ambaixador iranià demana “contenir les forces” i el seu ministre d’Exteriors reclama “prudència”

Paral·lelament a la crisi entre el Regne Unit i l’Iran, el Govern britànic també ha de fer front a l’elecció del nou líder del partit conservador, que tindrà lloc dimecres i en què l’exalcalde de Londres Boris Johnson parteix com a favorit i aposta per fer efectiu un Brexit sense acord i distanciar el Regne Unit de la Unió Europea. Com a rival de Johnson està el ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt.

Així mateix, el ministre de Finances, Philip Hammond, va anunciar ahir que dimitirà si finalment la candidatura de Johnson és la guanyadora.

tracking