SEGRE

REGNE UNIT UE

El 'premier' Johnson adverteix que “hi haurà Brexit sense peròs que valguin”

Afirma que “ha arribat l’hora d’exercir un lideratge fort” || Situa reconeguts euroescèptics en el nou executiu britànic després de la retirada de Theresa May

La reina Isabel II saluda el nou primer ministre, Boris Johnson, al palau de Buckingham.

La reina Isabel II saluda el nou primer ministre, Boris Johnson, al palau de Buckingham.VICTORIA JONES/PA WIRE/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Boris Johnson es va convertir ahir oficialment en el nou primer ministre del Regne Unit, després de rebre l’encàrrec formal de la reina, Isabel II, de formar Govern, prometent que el 31 d’octubre –nova data límit– hi haurà Brexit “sense peròs ni condicions” i amb “un acord millor”.

“Acabo de veure sa majestat la reina, que m’ha convidat a formar Govern i he acceptat”, va dir Johnson en les seues primeres declaracions com a primer ministre davant del número 10 de Downing Street.

May es va acomiadar com a primera ministra demanant a Jeremy Corbyn que prengui exemple i dimiteixi

Johnson va ratificar la seua promesa que “el Regne Unit sortirà de la Unió Europea el 31 d’octubre sense peròs ni condicions”, per deixar enrere “tres anys en els quals aquest país s’ha convertit en ostatge de les velles discussions del 2016”, en al·lusió al referèndum sobre la pertinença del país al bloc comunitari. Johnson es va mostrar tan optimista que va augurar que, encara que té 99 dies per aconseguir-ho, no esperarà tant “perquè el poble britànic porta massa temps esperant”. “Ha arribat l’hora d’actuar, de prendre decisions, d’exercir un lideratge fort i de canviar aquest país per millor”, va sentenciar.

Ahir mateix, Johnson va remodelar al seu gust el nou gabinet col·locant reconeguts euroescèptics, com Dominic Raab a la cartera d’Exteriors, Priti Patel com a ministra d’Interior o Sajid Javid ministre d’Economia que, malgrat que era partidari de la permanència a la UE, rebutjava una major integració política.

Theresa May es va sotmetre ahir a la seua última sessió de control al Parlament, abans de renunciar definitivament al càrrec per donar pas a Boris Johnson, i ho va fer protagonitzant un dur xoc amb el líder laborista, Jeremy Corbyn, a qui fins i tot va animar a dimitir.

Corbyn va dir que plantejarà una moció de censura contra el Govern del nou primer ministre “quan sigui el moment” i pugui guanyar-la.

Ahir, l’encara el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va dir estar disposat a treballar amb Johnson “de la millor manera possible”.

El seu homòleg al Consell Europeu, Donald Tusk, va felicitar el nou primer ministre britànic pel seu nomenament, mentre que el va citar a “discutir en detall” la manera de col·laborar de cara al Brexit.

Per la seua part, el pròxim alt representant de la Unió per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va assegurar que “a Brussel·les i a Espanya es faran tots els esforços per evitar un Brexit desordenat”, però que tampoc no pot “anar en contra de la voluntat dels britànics”.

Brussel·les, ferma en la decisió de no renegociar l’acord

Des que el Regne Unit i la UE van pactar l’acord de sortida al novembre, la Unió ha repetit fins a la sacietat que no renegociarà aquest document i ahir la Comissió Europea ja va reiterar la negativa a reobrir la negociació sobre aquest conveni.

tracking