SEGRE

REGNE UNIT BREXIT

Boris Johnson descarta un nou referèndum a Escòcia

Sturgeon demana que no es porti el país al caos d’un Brexit sense pacte || Edimburg rep el primer ministre amb esbroncades

Boris Johnson amb Nicola Sturgeon.

Boris Johnson amb Nicola Sturgeon.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha tancat la porta a la celebració d’un segon referèndum sobre la independència a Escòcia. Durant una visita realitzada dilluns a Edimburg, el premier va assegurar que una consulta així “només es fa una vegada a la vida. Una en una generació, i tot el món ho sabia. Aquest era l’acord quan es va votar i seria un error absolut trencar aquesta promesa als escocesos i als britànics i fer un altre referèndum”. A Johnson el van rebre amb esbroncades en una mostra del rebuig entre els presents als seus plans per tirar endavant un Brexit dur.

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va assegurar que el primer ministre britànic realment vol, “en secret”, un Brexit sense acord i va assenyalar que per la seua part va deixar clar al premier britànic la seua oposició a una sortida de la UE per força i li va exigir deixar els escocesos “triar el seu propi futur”. La líder nacionalista va informar la setmana passada de la seua intenció d’accelerar els plans per celebrar un segon referèndum i va afirmar que “Escòcia ha de tenir l’oportunitat de triar ser una nació europea independent, en lloc de tenir un futur amb el Brexit imposat.”

El nou primer ministre britànic, Boris Johnson, va triar la fórmula de negociació més agressiva a fi de rebaixar els termes de l’acord de Brexit que la seua antecessora Theresa May havia negociat amb la Unió Europea durant el seu mandat.

L’amenaça d’un Brexit dur provoca la caiguda de la lliura

La lliura esterlina va seguir ahir el camí descendent iniciat aquesta setmana a l’assolir la cota més baixa en dos anys a causa de l’amenaça que el Regne Unit abandoni la Unió Europea sense haver assolit abans del 31 d’octubre un acord bilateral. La lliura esterlina s’ha desplomat al caure a un mínim intradia d’1,2120 dòlars nord-americà, i és aquest el seu nivell més baix des del mes de març del 2017. Respecte a l’euro, la lliura esterlina va caure en la jornada d’ahir als 1,0910 euros.

tracking