SEGRE

ECONOMIA EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA

La inversió estatal a Catalunya entre 2015 i 2018, només del 66%

Deu punts menys que la mitjana, mentre que en el mateix període a la Comunitat de Madrid va ser del 114% || Foment afirma que s’està corregint aquest dèficit

Imatge de l’N-II desdoblada al seu pas per Vilademuls.

Imatge de l’N-II desdoblada al seu pas per Vilademuls.MARINA LÓPEZ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grau d’execució pressupostària de les inversions del sector públic de l’Estat a Catalunya va ser del 65,9 per cent en el període comprès entre el 2015 i el 2018, segons dades de la Intervenció General de l’Estat (IGAE) analitzades per la conselleria de vicepresidència i Economia i Hisenda en un informe. Segons va publicar La Vanguardia, el nivell d’execució pressupostària a Catalunya és inferior al de la Comunitat de Madrid, que va ser del 113,9% durant aquell període, mentre que la mitjana al conjunt d’Espanya, del 75,3%, i la diferència entre les dos comunitats es repeteix en altres indicadors, com els imports acumulats entre els anys 2015 i 2018 de les inversions efectivament executades: a Catalunya va ser de l’1,3% del PIB i a Madrid, de l’1,9%.

L’informe assenyala que la menor execució a Catalunya respecte a la mitjana espanyola s’ha produït en els diferents anys d’aquest període i que s’han deixat d’executar un total de 2.214 milions d’euros, dels 6.708 milions d’euros previstos per a aquest període.

Així mateix, assenyala que el pes de les inversions a Catalunya es manté sempre per sota del pes del PIB català (19 per cent) i, en la majoria d’anys, per sota del pes poblacional (16%), i que oscil·len entre el 10 per cent i el 16 per cent. Agrega que durant els últims quinze anys els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) preveuen executar a Catalunya un dels imports més elevats en valors absoluts entre totes les comunitats, però que l’execució real s’acaba quedant “molt per sota” de l’impost pressupostat.

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va afirmar a Twitter que aquestes dades mostren “incompliments i més incompliments per part de l’Estat, un més a la llista”. Per la seua part, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també va criticar a Twitter les xifres: “És escandalós. Sabíem que ens assignaven menys diners dels que ens tocaven però, a més, n’executen molts menys.” Calvet va alertar que “l’ofec i la desídia” de l’Estat frenen l’economia catalana i li resta competitivitat.

Per la seua banda, el ministeri de Foment va defensar que Catalunya és una “prioritat” per al Govern central, i va assegurar que des que va prendre possessió l’any passat està corregint el dèficit inversor. D’aquesta manera, va manifestar que s’ha incrementat en un 8% la licitació des del juny del 2018 fins al juny del 2019, i que s’han publicat adjudicacions per 755 milions des del gener fins al juny.

El dèficit català arriba al 0,46% del PIB

Catalunya va tancar els primers cinc mesos de l’any amb un dèficit del 0,46% respecte al PIB, fins als 1.112 milions d’euros, davant del 0,51% de fa un any, segons les dades publicades pel ministeri d’Hisenda. En termes absoluts, respecte a l’any passat suposa un descens del 6%. Quant a les dades a l’Estat, el dèficit ha estat de 10.514 milions d’euros fins al juny, que equival al 0,84% del PIB, això són 0,16 punts percentuals més que el juny del 2018.

tracking