SEGRE

EDUCACIÓ CATALUNYA

Els estudiants de FP dual cobraran en funció del salari mínim o segons conveni

Govern, sindicats i patronals arriben a un acord per reformar la formació professional i augmentar el nombre de persones qualificades || Preveuen estrenar el 2020 l’Agència Pública de Formació Professional

Els representants del Govern, patronals i sindicats que formen la comissió rectora.

Els representants del Govern, patronals i sindicats que formen la comissió rectora.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudiants de Formació Professional dual, que combina formació a l’aula i en empreses, cobraran un sou en funció del salari mínim o el conveni de l’empresa, segons resa un acord a què van arribar ahir l’administració catalana, la patronal i els sindicats. El pacte també preveu crear durant el període 2020-2021, sempre que els pressupostos de la Generalitat ho permetin, l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, que serà l’encarregada d’impulsar la transformació de sistema de formació català i lligar-lo al món empresarial.

Aquests són els primers passos de la reforma de la formació professional, que té com a objectiu augmentar la població preparada per evitar que les empreses vagin a l’estranger a buscar mà d’obra. En el cas de Catalunya, en nombre d’alumnes de l’FP dual no arriba ni al 20 per cent i la intenció és que en cinc anys es pugui arribar a la mitjana europea, situada en el 40 per cent.

A Catalunya el nombre d’alumnes de FP dual voreja el 20%, la meitat de la mitjana europea, un 40%

Entre les accions prioritàries també hi ha el foment dels centres de FP integrada com a palanca de canvi i la creació d’un sistema de prospecció que permeti una millor planificació de les necessitats formatives de cara a la inserció al món professional dels alumnes. També s’elaborarà un sistema d’informació, orientació i assessorament per fomentar el treball en xarxa entre els diferents dispositius professionals en l’àmbit de l’FP.

Es definirà el model català d’avaluació i acreditació de competències professionals. També s’integrarà la formació i acompanyament a professionals del sistema de FP i finalment es dissenyarà l’avaluació Sistema de Formació i Qualificació Professionals. Les bases per al desenvolupament d’un model català de FP dual és una de les nou accions prioritàries que van acordar impulsar la comissió rectora.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va assenyalar com una dada positiva que el nombre d’alumnes interessats en les FP duals creixés dels 4.302 el curs 2016-2017 fins als 7.737 del 2019. Per la seua part, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va celebrar l’acord i va recordar que a Catalunya “falten certs perfils professionals” i va afegir que “l’educació ha d’adaptar l’oferta a la demanda”. Sindicats i patronals també van mostrar la satisfacció pel consens. El secretari general de Pimec, Antoni Cañete, va destacar que s’ha fet “un reconeixement de l’empresa com a entitat formadora”. D’altra banda, Javier Pacheco, de CCOO, va assegurar que l’acord és “un primer pas per corregir les carències que tenen els joves que no es poden incorporar amb normalitat al mercat laboral”.

tracking