SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

Ciutadans cedeix davant les exigències de Vox i Díaz Ayuso presidirà la Comunitat de Madrid

Els de Rivera no veuen “incompatible” el document dels ultradretans, que mantenen les peticions en migració i en violència de gènere || Els populars ho consideren “perfectament assumible”

La candidata popular a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ahir.

La candidata popular a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La popular Isabel Díaz Ayuso serà la presidenta de la Comunitat de Madrid. Després de més de dos mesos de negociacions i de la celebració d’una sessió d’investidura en què el president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad, de Ciutadans, no va proposar cap candidat per liderar l’Executiu regional per falta de suports, el partit taronja es va plegar a les exigències plasmades al “document definitiu” presentat ahir per Vox. En aquest sentit, portaveu de Cs al Parlament regional, Ignacio Aguado, va explicar que assumeixen les condicions dels ultradretans perquè no són “incompatibles” amb l’acord previ que havien tancat amb el Partit Popular.

En aquesta línia, la mateixa Díaz Ayuso es va felicitar perquè “tot” el que proposa Vox al seu document és “perfectament assumible” per al Partit Popular. En aquest sentit, el text presentat per la portaveu de Vox a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, rebaixa les exigències dels ultres en relació amb la derogació de les lleis LGBTI. Tanmateix, respecte a la violència de gènere, manté que “qualsevol tipus d’assetjament, discriminació o violència es tractarà de la mateixa forma, evitant que diferents víctimes d’assetjament tinguin diferents graus de protecció”. També preveu la creació d’una conselleria per fomentar la natalitat i que es garanteixi que els cossos de seguretat accedeixen a tota la informació de l’Administració regional sobre els migrants irregulars.

Vox rebaixa la pretensió d’eliminar les lleis LGBTI però iguala la violència de gènere amb totes les altres

Així les coses, Díaz Ayuso va vaticinar que d’aquí a uns dies es plasmarà l’acord a tres que permetrà la seua investidura, per a la qual encara no hi ha data.

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar que “en absolut” està intentant pressionar Unides Podem amb la ronda de contactes amb representants dels col·lectius socials que està duent a terme. Tanmateix, va lamentar que s’està perdent “un temps preciós” i va apel·lar a la “responsabilitat i generositat” de tots els partits per desencallar la investidura i evitar la repetició de les eleccions. Sánchez va indicar, a més, que la fórmula que prefereix és la d’un “Govern progressista” a la portuguesa. “Elaborarem un programa obert, amb un component progressista”, va remarcar, que presentaran a totes les formacions, no únicament a Unides Podem.

Malgrat tot, la vicepresidenta del Gabinet socialista en funcions, Carmen Calvo, va admetre que hi ha “moltes discrepàncies” amb Unides Podem en algunes matèries, com l’agenda feminista. Per la seua banda, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va negar que els socialistes pensin ja en una nova convocatòria electoral. “És una pel·lícula”, va concloure.

En paral·lel, el grup parlamentari de Ciutadans al Congrés ha sol·licitat la compareixença de tots els ministres a les respectives comissions perquè expliquin què han fet des de les eleccions generals.

La candidata popular a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ahir.

La candidata popular a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ahir.EFE

tracking