SEGRE

POLÈMICA ENTITATS

Imatge d'unitat del Govern després de les crítiques d'Òmnium i l'ANC

Els consellers de JxCat i Esquerra arriben junts a la reunió del Consell Executiu || Anirà a la manifestació de la Diada: “No ens sentim exclosos”

Aragonès i Torra, ahir, a la reunió del Consell Executiu.

Aragonès i Torra, ahir, a la reunió del Consell Executiu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vint-i-quatre hores després que l’ANC i Òmnium exigissin a JxCat i ERC que mantinguin la “unitat” de l’independentisme, les dos formacions majoritàries del sobiranisme que governen en coalició la Generalitat van donar una imatge d’unitat a la reunió del Consell Executiu. Els consellers de les dos formacions van arribar junts a la cita, a diferència d’altres ocasions. També ho van fer el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès. Al final de la reunió de l’Executiu, l’última prevista fins al 27 d’agost, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assenyalar que “no ens sentim exclosos” de la manifestació independentista de la Diada, i que hi assistiran com a Govern. I és que com van anunciar les entitats sobiranistes, aquest any no reservaran un espai preferent per a partits i dirigents polítics. “Si alguna expressió d’unitat hi ha hagut en aquest país ha estat la celebració de la Diada”, va manifestar Budó. En la mateixa línia, Aragonès va assenyalar que fa 21 anys que assisteix a la Diada, “també quan érem els 1.500”, i que aquest any no faltarà a la cita.

Tot això malgrat que els exconsellers d’ERC Josep Huguet i la lleidatana Anna Simó van avançar dimecres que no hi aniran. D’altra banda, Budó va assegurar que és “respectable” la decisió de Torra de no pagar les multes que li ha imposat la Junta Electoral Central (JEC) per haver difós missatges a favor dels líders independentistes empresonats i a l’exili durant la campanya. “És una multa per haver dit que el 155 va ser nefast”, va apuntar, alhora que va emmarcar la negativa del president en el context de la “defensa de la llibertat d’expressió”. En un altre ordre de coses, Aragonès va anunciar que a començaments del setembre iniciarà les reunions amb els partits de l’oposició de cara a l’aprovació dels pressupostos per a l’any que ve. “Aquest país necessita un pressupost executable”, va afirmar, alhora que es va felicitar per la predisposició del PSC i dels comuns de cara a negociar els comptes amb el Govern.

Aragonès es mostra optimista de cara a aprovar els comptes del 2020, que negociarà després de l’estiu

Aragonès critica que l’SMI sigui a nivell estatal malgrat les diferències del preu de la vida

El lleidatà Ramon Roca va ser nomenat ahir pel Govern com a nou president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CAD). Aquest organisme s’encarrega d’assessorar l’Executiu en polítiques que incideixin en el desenvolupament sostenible. Roca compaginarà la presidència del CAD amb les seues obligacions a l’empresa familiar Ros Roca Group, de la Fundació Fòrum Ambiental, de l’Smart City Expo World Congress i de GLOBALleida. L’empresari, nascut a Agramunt el 1962, va ser nomenat membre del CAD el 4 de juliol, juntament amb Joan Clos. “Roca encarna el compromís de la societat civil i del món de la iniciativa privada amb el desenvolupament sostenible”, va manifestar Alfred Bosch, conseller d’Acció Exterior. Així mateix, Bosch va aplaudir la gestió de Ferran Rodés que, després de set anys i “a petició pròpia”, ha deixat la direcció del CAD. “Ha aconseguit èxit, reputació i renom per a l’organisme”, va destacar.

El Consell Executiu va donar ahir llum verda a l’inici dels tràmits per a la fixació d’un salari mínim català, mesura que ja va avançar el vicepresident, Pere Aragonès, a mitjans del mes passat. En aquest sentit, el també adjunt a la presidència d’ERC va explicar que el salari mínim és el mateix a tot l’Estat encara que no ho és el preu de la vida, que varia segons el territori. Així, la Generalitat calcularà quin hauria de ser aquest sou a Catalunya a través d’un estudi que comptarà amb els agents socials i que estarà a punt d’aquí a tres mesos. “El que no fa l’Estat ho farem les institucions catalanes mitjançant l’acord”, va indicar. Tanmateix, Aragonès va admetre que la Generalitat no té competències per legislar sobre aquesta matèria. D’aquesta forma, va manifestar que l’objectiu és obtenir una xifra pactada amb els agents socials i convèncer-los que el salari mínim de referència quedi inclòs a la negociació col·lectiva. “Un 14% dels treballadors de Catalunya, tot i tenir un salari, estan en risc de pobresa. Sortir de l’atur no és sinònim de sortir de la pobresa”, va lamentar Aragonès, que es va comprometre a aplicar aquest SMI en la contractació pública.

Puigdemont veu “preocupant” que la Diada sigui “antipartits”

Carles Puigdemont va advertir ahir l’ANC que veuria “preocupant” que la manifestació de la Diada fomentés una “deriva antipolítica i antipartits”. “No ens ho podem permetre perquè ens necessitem tots”, va afirmar el líder de JxCat, que va recordar que el sobiranisme s’enfrontarà en els propers mesos a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés pels delictes que se’ls atribueixen en relació amb l’1-O. “Som a les portes d’una sentència que serà la més dura que s’ha fet mai contra l’independentisme democràtic i ens hauríem d’estar preparant per comportar-nos com aliats”, va assenyalar.

Aragonès i Torra, ahir, a la reunió del Consell Executiu.

Aragonès i Torra, ahir, a la reunió del Consell Executiu.ACN

tracking