SEGRE

ECONOMIA AGÈNCIES

La UE escull la búlgara Gueorguieva per dirigir l'FMI

En una ajustada votació en lliça amb l’holandès Dijsselbloem || L’espanyola Nadia Calviño es retira després de la primera ronda

Kristalina Gueorguieva i Jeroen Dijsselbloem.

Kristalina Gueorguieva i Jeroen Dijsselbloem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La búlgara Kristalina Gueorguieva, actual directora executiva del Banc Mundial, es va imposar ahir a l’expresident de l’Eurogrup, l’holandès Jeroen Dijsselbloem, i serà la candidata europea a dirigir el Fons Monetari Internacional (FMI), després que els Governs de la Unió Europea arribessin a un acord per al seu nomenament. El guanyador havia d’obtenir la majoria qualificada, la qual cosa implica el suport d’un 55 per cent dels estats membres (16 dels 28 actuals) que representin almenys el 65 per cent de la població total de la Unió Europea.

La falta de consens entre els països de la Unió Europea es va mantenir fins a l’últim minut, però finalment es va imposar el pragmatisme. Sense una posició comuna, les possibilitats dels Vint-i-vuit de situar un dels seus a la prefectura de l’FMI s’haurien debilitat considerablement, i el bloc comunitari hauria traslladat una imatge de divisió sense precedents.

La búlgara complirà 66 anys quan s’esculli el nou president, una cosa que no preveu l’FMI

L’expresident holandès de l’Eurogrup i la directora executiva del Banc Mundial van quedar com els dos únics candidats per dirigir l’FMI. El ministre de Finances de Portugal i president de l’Eurogrup, Mário Centeno, va retirar aquest dijous la candidatura; la ministra espanyola en funcions d’Economia, Nadia Calviño, ho va fer ahir al matí després d’una primera votació i el governador del banc central finlandès, Olli Rehn, tampoc va arribar a la segona.

Gueorguieva tindrà seixanta-sis anys quan arribi el moment d’escollir la persona que succeirà Christine Lagarde, la francesa que a partir del novembre serà la nova presidenta del Banc Central Europeu (BCE). Això significa que els estats membres hauran d’aconseguir que l’FMI canviï les normes, ja que en l’actualitat hi ha una limitació d’edat, que tanca la porta als candidats de més de 65 anys

Des que es va crear, l’any 1945, l’FMI sempre ha estat liderada per un europeu, i Gueorguieva aspira a completar el procés el dia 4 d’octubre amb l’anunci formal del nou director gerent.

Kristalina Gueorguieva i Jeroen Dijsselbloem.

Kristalina Gueorguieva i Jeroen Dijsselbloem.EFE

tracking