SEGRE

IMMIGRACIÓ CRISI

Open Arms reclama un port segur on poder dur 121 immigrants

Per la negativa d’Itàlia a acollir aquests rescatats al Mediterrani || Malta accepta el desembarcament de 40 del vaixell d’una altra ONG, que aniran a altres països

El vaixell d’Open Arms, al port de Barcelona en una imatge d’arxiu.

El vaixell d’Open Arms, al port de Barcelona en una imatge d’arxiu.EFE/QUIQUE GARCÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG espanyola Proactiva Open Arms va demanar ahir “urgentment” un port segur al qual portar els 121 immigrants que van rescatar al Mediterrani central i que encara són a la seua nau per la negativa d’Itàlia a permetre el desembarcament. “Una nit més a bord i seguim sense autorització per desembarcar les 121 persones que vam rescatar. Les seues històries de vida són devastadores. Ningú hauria de passar això. És urgent i prioritari tenir un port segur”, va denunciar Open Arms a Twitter. La nau, en aigües internacionals davant l’illa italiana de Lampedusa, acull a bord 121 immigrants salvats en dos operacions diferents al Mediterrani quan les pasteres en què viatjaven es trobaven en conflictes. En el primer rescat van salvar 55 immigrants, entre ells dos nadons bessons i una dona embarassada, just quan l’embarcació estava “a punt de naufragar”, va explicar el fundador de l’ONG, Òscar Camps. En el segon, van socórrer 69 persones, entre aquests dos nens i dos dones embarassades i “una de nou mesos amb contraccions”, i molts amb “signes inequívocs de la violència patida a Líbia”, d’on van salpar. Dissabte a la nit, la Guàrdia Costanera italiana va evacuar dos dones en avançat estat de gestació. La ciutat de València es va oferir a acollir l’embarcació de Proactiva i Extremadura, a col·laborar en l’acollida dels immigrants. Els països europeus i segurs més propers per traslladar aquestes persones són Malta i Itàlia, si bé aquests mantenen els ports tancats a les naus de les ONG. D’altra banda, les autoritats espanyoles prohibeixen a Open Arms reprendre la recerca activa de barcasses en perill, limitant la seua activitat, i el 4 de juliol la Marina Mercant va advertir que afrontaria multes de fins a 900.000 euros si contravenia la seua petició.

Al Mediterrani central també hi havia el vaixell Alan Kurdi, de l’ONG alemanya Sea Eye, amb quaranta immigrants a bord que finalment van poder arribar a Malta.

El seu primer ministre, Joseph Muscat, va anunciar que es permetria l’arribada d’aquests immigrants al port del seu país després d’acordar la seua reubicació en altres països d’Europa amb el Govern d’Alemanya i la Comissió Europea.

Calvet ofereix tres ports i Torrent advoca per acollir refugiatsEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va oferir les instal·lacions de Palamós, Vilanova i la Geltrú o Sant Carles de la Ràpita (depenen de Ports de la Generalitat) per acollir el vaixell d’Open Arms. Va lamentar que el Govern espanyol en ocasions “fuig d’estudi i no acaba de donar resposta”. Va considerar que falta coordinació amb l’Executiu central, ja que és qui té competències en matèria d’immigració o d’entrada en aigües jurisdiccionals espanyoles, i va afegir que és “qüestió de voluntat política”. Així mateix, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va reclamar vies segures i corredors humanitaris per a les persones dels camps de refugiats, i va demanar que Catalunya “tingui competències” per poder acollir-los. Torrent va visitar ahir el camp de Nea Kavala, on viuen 1.500 persones, i es va reunir amb l’ONG catalana Open Cultural Center. Des d’Idomeni (Grècia), a la frontera amb Macedònia, va afirmar que la tanca amb concertines que separa aquests dos països “exemplifica l’Europa fortalesa que dóna l’esquena a les persones que fugen de conflictes per poder viure dignament”.

tracking