SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra està disposat a pactar amb la CUP els pressupostos catalans

La formació li reclama “un gir de 180 graus” || El Govern critica que Catalunya és la tercera a aportar fons a l’Estat espanyol i la desena en recursos rebuts

Imatge de l’aspecte de la seu del PDeCAT a Balaguer després de la protesta.

Imatge de l’aspecte de la seu del PDeCAT a Balaguer després de la protesta.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos són la llei més important que qualsevol govern ha de tirar endavant i ara la Generalitat té un nou interlocutor per aprovar-los, després que la CUP s’hagi obert a la negociació i el president, Quim Torra, s’hagi mostrat disposat a pactar-los.

Amb tot, el procés no s’augura fàcil tenint en compte que l’exdiputada de la CUP al Parlament i membre del Secretariat Nacional del partit Eulàlia Reguant va afirmar que, “per poder parlar de Pressupostos, aquest Govern ha de fer un gir de 180 graus perquè la CUP vegi una mínima voluntat de canvi i per no reproduir les polítiques d’austeritat”. Reguant va afirmar a Catalunya Ràdio que perquè la CUP es plantegi negociar els comptes hi ha d’haver un canvi pel que fa a les polítiques socials del Govern per “portar fins al límit” les competències i escoltar els diferents moviments socials.

Preguntada per la possible entrada al Govern, va contestar que, en la seua nova estratègia, la formació planteja que pot “arribar a ser útil” a l’Executiu si s’avança en l’exercici efectiu en el dret a l’autodeterminació i en la conquesta de drets socials, civils i polítics, però que de moment no ho contemplen. “Ara mateix no ho veiem”, va destacar. Així mateix, va descartar entrar al Govern “pel simple fet de la sentència” del judici de l’1 d’octubre al Tribunal Suprem si no hi ha un canvi en les seues polítiques. Reguant també va rebutjar convocar eleccions després de la sentència perquè no entén “què aporta”, però considera que, si el Govern continua com a fins ara, la legislatura no pot seguir gaire més temps i va assenyalar la primavera del 2020 com una possible data per a aquests comicis.

Aquestes declaracions es produeixen després que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, considerés aquest cap de setmana que no és descartable ni un avenç electoral ni un Executiu de concentració com a possibles respostes a la sentència del Suprem als encausats pel procés.

Quim Torra, per la seua part, va defensar a través de Twitter ahir que el Govern pugui aprovar els Pressupostos catalans del 2020 amb el suport de la CUP. “És el nostre compromís i la nostra responsabilitat. La majoria independentista ens hem de posar d’acord en el pressupost i avançar cap a la República. El projecte republicà és el de la gent que ens va donar la seua confiança als 70 diputats de la majoria”, va afirmar Quim Torra.

Fonts de la Presidència de la Generalitat van explicar que Torra té “una predisposició total a pactar uns pressupostos amb la CUP que siguin el motor de la República”. L’inici d’aquestes negociacions pressupostàries es preveuen per al mes de setembre.

D’altra banda, la conselleria de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda critica que Catalunya va rebre l’any 2017 menys recursos que la mitjana a través del model de finançament actual, malgrat contribuir per sobre d’aquesta mitjana. Ho ha extret de les dades de liquidació publicades a través del ministeri d’Hisenda, que situen Catalunya com el desè territori en recursos rebuts i el tercer en aportació per habitant al sistema de finançament.

Imatge de l’aspecte de la seu del PDeCAT a Balaguer després de la protesta.

Imatge de l’aspecte de la seu del PDeCAT a Balaguer després de la protesta.ACN

tracking