SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

Les tres dretes faran Díaz Ayuso

La popular es desmarca d’Aguirre i Cifuentes: “Tinc un altre perfil” || Chivite pren possessió com a cap de l’Executiu navarrès i assumeix el “repte” de la convivència

La presidenta de Navarra, María Chivite, ahir en l’acte de presa de possessió del càrrec.

La presidenta de Navarra, María Chivite, ahir en l’acte de presa de possessió del càrrec.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Assemblea de Madrid celebrarà aquest mes d’agost la sessió d’investidura de la popular Isabel Díaz Ayuso com a presidenta regional. Així ho va decidir ahir el president de la Cambra madrilenya, Juan Trinidad, de Ciutadans, després de finalitzar la ronda de contactes amb els líders dels grups amb representació a l’hemicicle i constatar que tant el líder taronja a la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, com la número 1 de Vox a la regió, Rocío Monasterio, sumaran els seus vots als del Partit Popular. D’aquesta manera, la sessió d’investidura començarà el dimarts 13 i culminarà l’endemà. Si tot marxa segons les previsions, Ayuso rebrà el suport dels 30 diputats del PP, dels 26 de Cs i dels 12 dels ultradretans Vox. Així les coses, la candidata popular a la presidència de Madrid va qualificar de “Govern històric” l’Executiu de coalició de PP i Cs que dirigirà la regió a partir d’ara. “Ens uneix la defensa de la Constitució”, va subratllar, alhora que es va conjurar per combatre “els populismes i els nacionalismes, i que no hi hagi ciutadans de primera ni ciutadans de segona”. Per altra banda, sobre la petició de la Fiscalia Anticorrupció perquè s’imputi dos de les seues predecessores, Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, pel finançament irregular del PP madrileny, Ayuso va deixar clar que “sóc una altra persona amb un altre perfil”. Tot i així, va afegir que “no renego de ningú”. Aguado va insistir que la possible imputació d’Aguirre i Cifuentes no afecta l’acord d’investidura d’Ayuso. D’altra banda, el portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, va acusar Cs d’haver “bloquejat” un Govern alternatiu d’esquerres, que havien proposat els socialistes i també Més Madrid i Unides Podem.

En un altre ordre de coses, la socialista María Chivite va prendre possessió ahir del càrrec com a presidenta de Navarra. Des del faristol del Parlament foral, es va comprometre a “respectar” la “pluralitat” de la Comunitat Foral i va assumir com a “repte” la convivència. “És un honor i una responsabilitat treballar per una Navarra que, des del seu marc institucional i amb lleialtat a la resta d’institucions forals, espanyoles i europees, avanci”, va manifestar. María Chivite va ser investida la setmana passada en segona votació gràcies a l’abstenció de cinc dels set diputats d’EH Bildu.

madrid

Els socialistes van insistir ahir a descartar la proposta del Partit Popular perquè presentin a la investidura un candidat alternatiu a Pedro Sánchez. “És absurd”, va manifestar el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que va advocar per no complicar més l’escenari polític. En la mateixa línia, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va titllar d’“ocurrència” i de “falta de respecte” la iniciativa popular. També el portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, va valorar que la proposta “no és sostenible”. Amb tot, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va acusar la dreta de “bloquejar la governabilitat” i va demanar al PP ser “responsable” per facilitar la investidura. En aquest sentit, va animar els de Pablo Casado a prendre exemple de l’“actitud positiva a la governabilitat” mostrada pel PNB.

Mentrestant, el senador popular Antonio Román va proposar ahir García Page com a possible candidat alternatiu.

Per altra banda, Pedro Sánchez, planteja la possibilitat de descentralitzar institucions governamentals i traslladar-les des de Madrid a altres províncies de l’interior d’Espanya com una mesura per frenar el despoblament d’aquestes zones. Així ho va apuntar a representants de les organitzacions de l’àmbit de l’anomenada Espanya buidada i repte demogràfic durant una reunió celebrada ahir a Madrid de la ronda de consultes de Sánchez per elaborar una proposta de govern.

La presidenta de Navarra, María Chivite, ahir en l’acte de presa de possessió del càrrec.

La presidenta de Navarra, María Chivite, ahir en l’acte de presa de possessió del càrrec.EUROPA PRESS

tracking