SEGRE

PANORAMA

Protestes al retirar l’Índia l’estatus propi del Caixmir

Un territori sobre el qual el Pakistan manté una disputa amb Nova Delhi || El conflicte es remunta a l’any 1947

Les protestes es van repetir ahir en diverses ciutats de l’Índia.

Les protestes es van repetir ahir en diverses ciutats de l’Índia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Índia va viure ahir una jornada de protestes amb manifestacions a diverses ciutats del país contra la derogació de l’estatus especial del Caixmir a través d’una llei que divideix la conflictiva regió en dos “territoris de la unió” controlats pel govern federal. Al centre de Nova Delhi, diversos centenars de manifestants van sortir al carrer al crit de “llarga vida a l’esperit de lluita” i van portar pancartes en les quals es podien llegir lemes com “ens solidaritzem amb la resistència de les persones de Jammu i Caixmir” o “defensem l’article 370”.

La protesta va tenir lloc un dia després que les dos cambres del Parlament indi ratifiquessin l’ordre presidencial que modificava gairebé per complet l’article 370 de la Carta Magna que donava a l’estat de Jammu i Caixmir autonomia constitucional.

L’estatus especial del Caixmir es remunta al 1947, quan després de la divisió de l’Índia britànica en dos estats, Pakistan i l’Índia, el maharajà que regia el Caixmir va decidir que aquest territori de majoria musulmana passés a formar part de Nova Delhi amb la condició que mantingués la regió sota competències especials. Des d’aleshores l’Índia i el Pakistan es disputen el territori i han lliurat dos guerres per la regió que a més és escenari des dels anys 90 d’un moviment insurgent de tipus separatista. El Pakistan va expulsar ahir l’ambaixador indi.

tracking