SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez insisteix que desconfia de Podem i el partit li replica que és només una excusa

El líder socialista endureix el seu missatge a la formació morada i defensa un pacte a la portuguesa, sense que entri al Govern || Calvo creu que el PP desbarra al demanar un candidat alternatiu

Sánchez i el rei entren al palau de Marivent a reunir-se amb una hora de retard.

Sánchez i el rei entren al palau de Marivent a reunir-se amb una hora de retard.CASA REAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central, càrrec en el qual porta ja cent dies en funcions, segueix en l’aire i més després que ahir afirmés que es manté la desconfiança recíproca PSOE-Podem. Mentrestant, la formació morada insisteix a acusar el líder dels socialistes de buscar excuses per no arribar a un Govern de coalició, després de recordar-li que el partit de Pablo Iglesias ja el va recolzar en la moció de censura contra Mariano Rajoy i va abonar el seu projecte de pressupostos, encara que no tiressin endavant per falta de suports necessaris.

El rei va despatxar ahir amb Sánchez al palau mallorquí de Marivent amb una hora de retard, perquè el president del Govern es va demorar a l’allargar-se les reunions sectorials programades per a aquests dies. El socialista va coincidir amb el rei que els espanyols no volen eleccions però va admetre la desconfiança recíproca amb Podem. Va insistir en l’última oferta a la formació morada, la de negociar una fórmula com la que hi ha a Portugal –un acord programàtic–, “un acord d’investidura o de legislatura”, però no una coalició de govern, perquè els de Pablo Iglesias ja la van rebutjar. En la línia dels últims dies, va reiterar que no llança la tovallola i no va estalviar crítiques als altres grans partits. Va acusar PP i Ciutadans de bloquejar l’únic govern possible per “interès partidari”: “És una tremenda irresponsabilitat”, va concloure. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va arribar a acusar des de Madrid el PP de desbarrar al demanar un candidat alternatiu a la presidència del Govern de l’Estat.

Marcos de Quinto tanca el pas a qualsevol acord amb Sánchez mentre que lloa García Page

Des de Podem, Pablo Echenique va aprofitar Twitter per criticar que Sánchez s’escudi, segons la seua opinió, en la desconfiança per no negociar un govern de coalició. “L’enèsima excusa per continuar buscant l’acord amb Rivera o portar-nos a eleccions”, va assegurar.

Echenique

, que va ser cap de les negociacions amb el PSOE prèvies a la investidura fallida, creu que Sánchez “hauria de fer els deures, treballar-se els suports i deixar de buscar excuses”. El diputat de Ciutadans Marcos de Quinto va deixar clar que Cs no es planteja arribar a cap acord amb Sánchez, que després de la moció de censura es “va llançar als braços” de partits independentistes i de Podem. De Quinto va posar el president de Castella-la Manxa, Emilio García Page, com a exemple d’“esquerra moderada” amb la qual poder arribar a acords.

A més, va admetre una “moderació” en el ritme de creixement econòmic, malgrat destacar que les dades d’Espanya són “francament positives” al continuar creixent per sobre de la mitjana europea. Va advocar per “algunes transformacions i reformes” per intensificar la creació d’ocupació. “No podem fiar la bona marxa de l’economia i del ritme de creació d’ocupació al mateix cicle econòmic”, va dir.

Tanca la porta a una reunió amb Esquerra i Junts per CatalunyaPedro Sánchez va afirmar ahir que “les tres forces que tenen la clau per desbloquejar la situació” són Unides Podem, PP i Cs, a les quals va instar a facilitar un nou govern que no depengui dels independentistes catalans. Va confiar que el líder de Cs, Albert Rivera, “es digni” a entrevistar-se amb ell, mentre que va tancar la porta a reunir-se amb ERC i Junts per Catalunya. Seria la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, l’encarregada de les trobades amb els dos partits catalans.

tracking