SEGRE

FINANCES GENERALITAT

Aragonès ordena contenir la despesa i aplicar

En queden exemptes les despeses de personal, els serveis bàsics i les inversions ja previstes || El vicepresident responsabilitza Madrid dels ajustaments i alerta que calen els pressupostos

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una sessió del Parlament.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una sessió del Parlament.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ordenat a tots els departaments del Govern contenir la despesa, excepte en les partides destinades a personal, serveis bàsics i inversions ja compromeses. A més, a les empreses públiques, que gaudeixen d’autonomia financera, els ha imposat un ajustament pressupostari estimat del 6%. Tal com va explicar ahir el mateix Aragonès, aquesta mesura, que va ser publicada dimarts pel Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), és conseqüència de la delicada situació en la qual es troben les arques catalanes a causa dels reiterats incompliments de l’Estat i també a la pròrroga pressupostària. I és que la Generalitat continua funcionant amb els pressupostos del 2017 prorrogats. “Resulta que des del mes de febrer el Govern central no està prenent decisions”, va manifestar el vicepresident, que va dir que la “complexitat de la situació econòmica” es pot aguditzar durant els propers mesos. “L’Executiu central no ha actualitzat els recursos del model de finançament corresponent a aquest any”, va explicar, la qual cosa significa que la Generalitat, “mentre hi hagi el Govern en funcions”, no pot comptar amb 874 milions, que units a 482 milions de l’IVA, sumen 1.300 milions, i “tampoc no podem continuar funcionant amb els pressupostos de fa dos anys”. Així les coses, va alertar que la falta de pressupostos podria posar en risc l’Estat del benestar a Catalunya. “Des d’ara i fins a final d’any, prioritzarem la despesa en nòmines, proveïdors, retorn de la paga extra als funcionaris i polítiques socials de salut, seguretat i habitatge”.

Després de la paràlisi institucional imposada pel 155, el Govern de Quim Torra no va aconseguir prou suports al Parlament com per poder presentar el projecte pressupostari d’aquest 2019 i tirar-lo endavant. La negativa dels partits unionistes, la falta d’entesa amb els comuns i el bloqueig imposat per la CUP van bloquejar l’aprovació dels comptes que havien de substituir els impulsades per l’Executiu de Carles Puigdemont el 2017. Fa uns dies, Aragonès va anunciar que començarà al setembre els contactes per aconseguir tirar endavant els pressupostos de l’any que ve. Tant els comuns com el PSC es van obrir, aquesta vegada sí, a donar el seu suport als comptes. Tampoc la CUP no hi tanca la porta (vegeu el desglossament).

Aragonès subratlla que la Generalitat funciona amb els pressupostos del 2017 i insta a aprovar els del 2020

Les paraules de Riera no van caure en sac foradat i el president, Quim Torra, va respondre que “la majoria independentista ens hem de posar d’acord en el pressupost i per avançar cap a la República”. “El projecte republicà és de la gent que va donar la seua confiança als setanta diputats de la majoria”, va concloure.

La CUP supedita al full de ruta del procés el suport als pressupostosEl diputat de la CUP Carles Riera va supeditar el suport dels quatre parlamentaris cupaires al projecte pressupostari de la Generalitat al fet que, amb caràcter previ, es tanqui un pacte amb el Govern per avançar en el camí cap a la independència. “Hem de posar-nos d’acord en un rumb, marcar una línia per aconseguir els objectius, així com defensar els drets socials i la sobirania del Parlament davant de l’Estat”, va afirmar Riera, perquè “si no ens posem d’acord cap a on volem anar, difícilment ens posarem d’acord en altres qüestions com el Pressupost”.

tracking