SEGRE

ITÀLIA POLÍTICA

Matteo Salvini planteja una moció de censura per forçar eleccions

El líder ultra dóna per acabada la coalició amb el seu soci, el Moviment 5 Estrelles || Arran dels recents desacords en projectes amb Di Magio al Senat

El ministre de l’Interior del govern d’Itàlia i líder del partit ultradretà La Lliga, Matteo Salvini.

El ministre de l’Interior del govern d’Itàlia i líder del partit ultradretà La Lliga, Matteo Salvini.CECILIA FABIANO/LAPRESSE VIA ZUM / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Lliga, el partit que dirigeix Matteo Salvini, va anunciar ahir la presentació d’una moció de censura al Senat contra el primer ministre, Giuseppe Conte, al·legant que és necessari convocar “ràpidament” noves eleccions que puguin permetre resoldre la ruptura dels dos partits que comparteixen Govern.

La formació ultradretana considera que Itàlia ha passat per “massa” moments “dolents” com a conseqüència de les discrepàncies entre la Lliga i el Moviment 5 Estrelles (M5S), l’últim dels quals aquesta mateixa setmana a compte d’un projecte ferroviari a què el partit de Luigi Di Maio es va oposar al Senat.

Correspon ara a les autoritats parlamentàries decidir els tempos per a la celebració de la moció, en un termini màxim de deu dies. La Lliga és partidària en qualsevol cas que sigui abans de la festivitat de Ferragosto, en concret el dia 13, mentre que l’oposició s’inclina pel 19 o el 20.

A continuació, i en cas que triomfi la moció, el president de la República, Sergio Mattarella, hauria de decidir si nomena un nou primer ministre o en canvi obre la porta a noves eleccions. Salvini ja ha proposat el dia 13 d’octubre com a possible data per fer-ho.

L’últim pols entre la Lliga i l’M5S gira entorn d’un projecte per construir un tren d’alta velocitat entre Torí i Lió. La Lliga i Conte han donat suport a aquesta iniciativa, però la negativa al Senat de l’M5S va portar Salvini a deixar caure en aquests últims dies missatges relatius a la falta d’estabilitat de l’Executiu de coalició.

Salvini va insistir ahir que vol “donar la paraula als italians” i ha anunciat que es presentarà com a candidat a primer ministre, si bé no ha aclarit si dimitiria com a responsable d’Interior en cas de confirmar-se la nova cita electoral.

Per la seua part, Di Maio va emplaçar el seu soci a aparcar ara per ara les seues ànsies electorals. “Salvini, no és tan difícil! Guanya la por, supera la pressió de (Silvio) Berlusconi i els teus aliats. Fes un acte de valentia, si realment tens el coratge de canviar. I després els italians decidiran amb el seu vot”, va afegir el dirigent del Moviment 5 Estrelles.

tracking