SEGRE

EUROPA MIGRACIÓ

El Govern estatal diu que el capità de l’‘Open Arms’ “no pot demanar asil per als menors”

Camps respon a Ábalos que no prova de mantenir viva la “qüestió” sinó les persones a bord || Malta i Itàlia autoritzen evacuar un nadó del vaixell que requereix atenció mèdica i la seua família

Protesta dels migrants a bord del vaixell de l’ONG catalana Open Arms.

Protesta dels migrants a bord del vaixell de l’ONG catalana Open Arms.FRANCISCO GENTICO7EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va assegurar ahir que el capità lleidatà del vaixell humanitari Open Arms “no té capacitat jurídica” per demanar asil per als 31 menors rescatats a la Mediterrània, com ha fet davant de l’Ambaixada Espanyola a Malta. “El capità del vaixell no té aquesta capacitat ni aquesta potestat, no li correspon poder exercir aquesta funció, entenc que per continuar mantenint la qüestió viva pot ser un argument, però no té aquesta capacitat jurídica”, va assegurar.

Ábalos va afegir que l’Open Arms no ha demanat dirigir-se a un port espanyol i va opinar que les últimes accions del vaixell humanitari “són per pressionar el Govern d’Itàlia perquè compleixi aquesta tasca humanitària”. “A nosaltres no ens ha demanat cap port per desembarcar, no ens havia compromès el Govern espanyol fins ara”, va insistir Ábalos, que va recordar que el vaixell “té bandera espanyola” i que ha practicat rescats encara que “no tenia despatx per fer-ho”. Va assenyalar que no li sembla bé “que es comprometi la reputació d’Espanya” en matèria de salvament, quan és “un país que està compromès” amb els valors de la solidaritat, com posen de manifest els 806 rescats de persones que s’han realitzat aquest mes d’agost i els més de 50.000 l’any passat.

Per la seua part, el fundador d’Open Arms, Òscar Camps, va respondre al Govern espanyol assegurant que “no provem de mantenir viva la qüestió. Provem de mantenir vives les 507 persones que avui estan patint un segrest al mig del mar”, entre l’Open Arms i l’Ocean Viking, i va demanar a l’Executiu de Pedro Sánchez valentia i altura política.

Mentrestant, aquesta ONG va assegurar que Itàlia i Malta havien autoritzat l’evacuació d’un nadó que requereix atenció mèdica especialitzada i la seua família, que suma quatre persones.

“Tot apunta que es farà en les pròximes hores”, va detallar l’ONG catalana en un apunt a Twitter, tot i que encara no està tancat si la família s’evacuarà a Itàlia o a Malta, segons fonts consultades.

Ahir prop d’un centenar de persones es van concentrar davant la delegació del Govern espanyol a Palma per demanar a les autoritats estatals i europees una resposta “immediata” per a les persones a bord dels vaixells de salvament.

Així mateix, el creador de la petició de Change.org que demana un port segur per a l’Open Arms ha enviat al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en concret a la seua residència d’estiu a Doñana, una memòria amb les més de 130.000 signatures que ha recollit.

“Veurem quin serà l’autoritat que ens ofereix un port”, va declarar Sophie Rahal, administradora de SOS Méditerranée, una de les dos ONG franceses que al costat de Metges Sense Fronteres (MSF) que han contractat l’Ocean Viking.

“Entre les persones rescatades es troben aquells que mostren els terribles signes de violència física i psicològica que han patit durant el seu viatge a través de Líbia”, va recalcar Jay Berger, coordinador de la resposta de MSF a l’Ocean Viking.

Dels 356 immigrants a bord d’aquest vaixell de rescat, 350 són homes (101 tenen menys de divuit anys) i sis són dones, de les quals dos són menors.

ACNUR va demanar ahir als governs europeus que permetin el “desembarcament immediat” de 507 persones rescatades.

L’‘Ocean Viking’ deixa la zona de rescat a la recerca d’un portEl vaixell de rescat marítim Ocean Viking va deixar ahir la zona davant les costes líbies on ha rescatat 356 persones en quatre dies i navega cap al nord per atansar-se a les aigües jurisdiccionals d’Itàlia i Malta a l’espera que se li designi un port segur per desembarcar.

tracking