SEGRE

EUROPA MIGRACIÓ

L’‘Open Arms’ entrarà en aigües italianes

Al permetre-ho un jutge per la situació dels migrants, encara que segueix sense port assignat || L’ONG diu contactar amb Merkel i Macron però no amb Sánchez, i Madrid replica que contribueix

Alguns dels rescatats per l’‘Open Arms’ reben assistència psicològica.

Alguns dels rescatats per l’‘Open Arms’ reben assistència psicològica.OPEN ARMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vaixell de rescat Open Arms pot entrar en aigües territorials d’Itàlia amb els 147 migrants que porta a bord sense l’amenaça de ser retingut ni de pagar multes milionàries que poguessin imposar-li les autoritats d’aquest país, tot i que encara no té un port assignat per atracar.

El Tribunal Administratiu Regional del Laci va aixecar ahir la prohibició firmada pel ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, que no li permetia navegar en aquestes aigües, va explicar a la premsa a Madrid el fundador de l’ONG espanyola Open Arms, Òscar Camps.

Salvini va reiterar que tornarà a firmar una negativa al fet que el vaixell ‘Open Arms’ desembarqui

Segons la resolució judicial, “la situació de gravetat i urgència excepcionals” justifica que es permeti l’entrada del vaixell en aigües territorials italianes “perquè les persones rescatades que ho necessitin rebin assistència mèdica”. El tribunal admet així el recurs que l’ONG va presentar contra l’ordre de Salvini, encara que no designa cap port al qual dirigir-se.

Camps va anunciar que demanarà l’evacuació immediata “per motius mèdics” d’aquestes persones, rescatades a la Mediterrània central, encara que no ho farà sense obtenir abans el permís de les autoritats italianes.

“Busquem la legalitat absoluta”, va assegurar, ja que el vaixell té via lliure per transitar per aigües italianes, però li continua faltant que li assignin un port.

Va explicar que el vaixell buscarà “abric” a l’illa italiana de Lampedusa, a unes 30 milles, davant de l’empitjorament de les condicions meteorològiques amb grans onades. I espera que la solució per als 147 immigrants de l’Open Arms sigui “d’hores, no de dies”.

El fundador d’Open Arms va comparèixer davant de la premsa amb l’ambaixador alemany a Espanya, Wolfgang Dold, després de reunir-s’hi. Camps va recordar que ha tractat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Emmanuel Macron, perquè “intercedeixin amb el Govern espanyol”, formin “un eix poderós i puguin posar en marxa un mecanisme perfecte i constant” de rescat i desembarcament.

Tanmateix va lamentar que encara no hagi aconseguit veure’s amb el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez. “En el seu dia ens vam conèixer, vam quedar per prendre un cafè, des d’aleshores hem fet tres peticions però m’han contestat per escrit que no”, va indicar.

Fonts governamentals espanyoles van dir que l’Executiu “confia que s’aconsegueixi una solució europea comuna” ben aviat per a l’Open Arms i que estan “contribuint amb la Comissió Europea (CE) i altres països a assolir-la”.

Fa gairebé dos setmanes que el vaixell espanyol està al Mediterrani central a l’espera que algun país li concedeixi un port segur per desembarcar els migrants, que van ser rescatats quan navegaven en embarcacions precàries procedents de Líbia.

Un altre vaixell, l’Ocean Viking, contractat per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, ha rescatat 356 persones i també espera que algun país l’autoritzi a entrar a port.

En aquest context, Salvini va respondre que tornarà a firmar una altra prohibició contra l’Open Arms en les pròximes hores. “En les pròximes hores firmaré el meu no, perquè jo no sóc còmplice dels traficants de persones”, va reaccionar el líder ultradretà italià en declaracions retransmeses en el seu perfil de Facebook, en què qüestiona per què “un vaixell espanyol, d’una ONG espanyola, en aigües malteses, presenta un recurs en un tribunal italià”.

tracking