SEGRE

EUROPA MIGRACIÓ

Espanya i cinc països més de la Unió Europea acolliran els 147 migrants de l’‘Open Arms’

França, Alemanya, Romania, Portugal i Luxemburg s’han ofert en el repartiment, segons el primer ministre italià || El vaixell de rescat es troba a la vora de les costes de l’illa de Lampedusa

Alguns dels 147 migrants a la coberta del vaixell ‘Open Arms’ que ja es troben en aigües italianes, al davant l’illa de Lampedusa.

Alguns dels 147 migrants a la coberta del vaixell ‘Open Arms’ que ja es troben en aigües italianes, al davant l’illa de Lampedusa.EFE/FRANCISCO GENTICO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 147 migrants a bord del vaixell de l’ONG espanyola Open Arms esperen des d’ahir en aigües italianes que els assignin un port on desembarcar, i sis països europeus ja han mostrat disponibilitat a acollir-los i resituar-los.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va afirmar a les xarxes socials que els governs de França, Alemanya, Romania, Portugal, Espanya i Luxemburg li han transmès la seua disponibilitat per rebre aquestes persones. Conte va explicar a més que la seua intenció és treballar perquè els països europeus acordin un mecanisme permanent de distribució dels migrants que arribin a les costes italianes, perquè el fenomen sigui gestionat a nivell de la Unió Europea.

El PP acusa Pedro Sánchez de “demagògia inhumana”: “El bonisme pot ser profundament cruel”

L’embarcació espanyola es troba al davant les costes de Lampedusa i sense autorització per atracar en un port, després que la justícia italiana cancel·lés dimecres la prohibició firmada pel ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, en contra seu.

Tanmateix, l’autorització per desembarcar depèn de Salvini, que ja va avançar que no ho consentirà i que seguirà mantenint el seu pols ferm contra la immigració. “L’Open Arms en quinze dies hauria anat i tornat tres vegades a Espanya. És evidentment un atac polític a Itàlia”, va apuntar Salvini, en una roda de premsa al municipi de Castel Volturno, a la regió de la Campània.

L’alcalde de Lampedusa, Totò Martello, va demanar al Govern italià que autoritzi l’Open Arms per atracar a l’illa, perquè “el mar està agitat” i hi ha nens a bord. De moment, ahir, el vaixell de rescat va rebre autorització per a l’“evacuació urgent a Lampedusa de cinc persones per causes psicològiques, amb els seus acompanyants”.

A més de l’Open Arms, també necessita un port el vaixell humanitari Ocean Viking, contractat per les ONG Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée, que espera amb 356 migrants a bord en aigües internacionals. L’Unicef va titllar d’“intolerable” que les discussions polítiques s’hagin anteposat a la necessitat de “salvar la vida dels nens encallats al mar Mediterrani”, en ple debat sobre el futur dels migrants i refugiats a bord de l’Open Arms i de l’Ocean Viking.

D’altra banda, Salvament Marítim va rescatar ahir a la tarda tres persones que navegaven en aigües de l’Estret de Gibraltar a bord d’una balsa inflable.

D’altra banda, vuit algerians adults que van arribar en pastera a Menorca aquest dimarts quedaran en llibertat al no haver-hi places disponibles als set Centres d’Internaments d’Estrangers (CIE) que hi ha actualment a Espanya.

Conte va difondre ahir una carta pública per acusar Salvini d’haver actuat de forma “deslleial” en matèria de política migratòria i de defensar a cegues el bloqueig de vaixells com el de l’ONG espanyola Open Arms, que no ha pogut entrar en aigües italianes fins que no li ho va autoritzar un tribunal.

madrid

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va manifestar ahir que “més val tard que mai”, davant de l’acollida de part dels 147 migrants a bord del vaixell que ultima el Govern espanyol amb altres països europeus i la Comissió Europea.

Així ho va assenyalar Camps en declaracions a RNE, després que el Govern espanyol confirmés que Espanya està disposada a participar en un repartiment “equilibrat” dels migrants de l’Open Arms.

“Més val tard que mai”, va recalcar en aquest sentit Camps, que tanmateix va lamentar que “els catorze dies de patiment evitable podrien haver-se estalviat”, al considerar que l’acollida per part del Govern espanyol podria haver-se produït “molt abans”.

Així mateix, el fundador de l’ONG espanyola va reclamar al Govern espanyol que lideri un eix amb França i Alemanya que faci un cop de timó a la política migratòria europea al Mediterrani.

Per la seua banda, hores abans de l’oferiment d’Espanya i cinc països europeus més per repartir-se els migrants a bord de l’Open Arms, la portaveu del Grup Popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va acusar el president Pedro Sánchez de “demagògia profundament inhumana” amb el vaixell de rescat de l’ONG espanyola ja que fa un any, nouvingut a la Moncloa, defensava el contrari del que avui aplica. “El bonisme pot ser cruel”, va comentar.

La causa migratòria augmenta la crisi política a ItàliaEl ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, ha rebut “amb estupor” les crítiques del primer ministre, Giuseppe Conte, i ha defensat que sense la “fermesa” a l’hora de mantenir els ports tancats als vaixells de les ONG que rescaten migrants al Mediterrani, la Unió Europea “no hauria mogut mai ni un dit”.

tracking