SEGRE

POLÈMICA INSTITUCIONS

Torra estudia mesures contra Espanya Global per un informe del procés

Afirma que “criminalitza” l’independentisme || Exteriors instrueix els funcionaris a l’estranger amb un dossier per desmuntar el relat sobiranista

El president, Quim Torra, i la seua esposa, durant una excursió pel Berguedà.

El president, Quim Torra, i la seua esposa, durant una excursió pel Berguedà.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va donar ahir instruccions als serveis jurídics del Govern perquè estudiïn quines mesures es poden adoptar contra un document d’Espanya Global, organisme dependent del ministeri d’Exteriors, en el qual es recullen els arguments que els funcionaris espanyols a l’estranger han de difondre per contrarestar el relat del procés de les institucions catalanes. Després de sortir a la llum el dossier, de setanta pàgines i en el qual el departament encapçalat pel lleidatà Josep Borrell dóna resposta a més d’una vintena de preguntes que els dirigents estrangers es poden plantejar sobre la situació a Catalunya, el president es va mostrar molest i indignat, i va subratllar que el text pot constituir una ingerència del poder executiu en les funcions del judicial.

I és que, en aquest sentit, el document d’Espanya Global dóna per bones algunes de les tesis sostingudes per la Fiscalia durant el judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes pels delictes que se’ls imputen en relació amb l’1-O. A més a més, també valida els relats dels testimonis presentats per les acusacions davant de l’alt tribunal, malgrat que encara no hi ha sentència. Així les coses, Quim Torra va afirmar que vulnera la presumpció d’innocència de la cúpula del procés. A més, el president va subratllar que aquest dossier “criminalitza” el moviment independentista i que el ministeri d’Exteriors, amb la seua elaboració, ha pogut incórrer en un presumpte delicte de malversació de cabals públics.

Torra creu que l’informe vulnera la presumpció d’innocència a l’assumir les tesis del fiscal sobre l’1-O

D’altra banda, els líders polítics estan passant uns dies de vacances. En el cas del president, s’ha desplaçat amb la família al Berguedà. Entre altres llocs, va visitar la tomba del capellà Josep Maria Ballarín i Monset al cementiri de la localitat de Gósol, enclavament lleidatà en aquesta comarca barcelonina.

Aquest organisme ha assenyalat que la migració irregular, com a problema del sud d’Europa i d’Espanya, podria “afectar” modificar la posició de la UE.

Un lobby dubta de Borrell com a cap de la diplomàcia de la UEL’Institut Polonès d’Assumptes Internacionals ha fet públiques durant els últims dies les reticències al fet que el lleidatà Josep Borrell, actualment ministre d’Exteriors en funcions, sigui nomenat cap de la diplomàcia europea. Aquest grup de pressió de Polònia ha advertit que Borrell pot bloquejar la negociació amb Sèrbia i Kosovo per normalitzar la situació després de la declaració unilateral d’independència d’aquesta antiga regió iugoslava fa més de deu anys. Igualment, ha recordat que, l’any passat, el lleidatà va ser multat per utilitzar informació privilegiada en una venda d’accions d’Abengoa i que col·laboradors seus en els Governs de Felipe González van ser condemnats per corrupció.

tracking