SEGRE

ESNOTICIA

Un terrorista en una furgoneta va causar una massacre

Assassina 14 persones a la Rambla, una altra a Sant Just i és abatut 4 dies després

Capçalera de la multitudinària manifestació després de l’atemptat.

Capçalera de la multitudinària manifestació després de l’atemptat.ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017 es van precipitar, ja que el dia abans una enorme deflagració va fer volar pels aires un xalet de la localitat d’Alcanar (Tarragona) en la qual va morir dos de la desena de terroristes de la cèl·lula jihadista, un dels quals el capitost, l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty.

La que es va denominar més tard com a cèl·lula d’Alcanar, formada per una desena de terroristes jihadistes, volia causar una massacre més gran que la dels atemptats de París del 2015, on van ser assassinades un total de 130 persones. Tanmateix, al perdre la immensa majoria de la infraestructura per cometre els atemptats que tenien previstos, els terroristes supervivents van optar per improvisar.

Així, l’endemà un dels terroristes, Younes Abouyaaqoub, de 22 anys, frustrat per l’explosió fortuïta de les més de dos-centes bombones de butà que van acumular al xalet d’Alcanar, va decidir cometre un atemptat a la Rambla de Barcelona atropellant tothom qui es trobés al davant amb una furgoneta que havia llogat prèviament. Al voltant de les 17.00 de la tarda i conduint una furgoneta Fiat de color blanc va anar envestint de forma indiscriminada els vianants en un tram de com a mínim 500 metres.

Allà va assassinar catorze persones i en va ferir prop de 120 al llarg del recorregut per la zona de vianants de la icònica avinguda barcelonina. Una de les víctimes mortals era el Xavi Martínez, el nen de tres anys natural de Rubí i que estiuejava a Llimiana. El jihadista va parar el vehicle llogat al mosaic de Joan Miró, davant del Gran Teatre del Liceu, i va fugir, entrant a la Boqueria per recórrer tot Barcelona fins a arribar a Zona Universitària. En aquesta zona es va trobar amb Pau Pérez, que acabava d’estacionar el vehicle, un Ford Focus, i al qual va apunyalar mortalment per robar-l’hi. Després, Abouyaaqub va utilitzar el cotxe per fugir de Barcelona. Pel camí es va trobar un control policial que es va saltar i va ferir una agent. Va abandonar el vehicle a Sant Just Desvern, amb el cos sense vida de Pau Pérez a l’interior, i a partir d’allà, se’n va perdre la pista fins que el dia 21 va ser abatut pels Mossos a Subirats.

L’imam de Ripoll, confident del CNI i cervell de la cèl·lula del terror L’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, cervell dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017, va ser confident del CNI fins al dia dels atemptats, segons el diari digital Público, que indica que els serveis d’intel·ligència sabien les activitats de la cèl·lula jihadista. És una mostra més dels clarobscurs que envolten a la investigació i que va portar a un agre enfrontament entre la Generalitat i el Govern de Mariano Rajoy, que van acusar de vetar informació als Mossos d’Esquadra.

Capçalera de la multitudinària manifestació després de l’atemptat.

Capçalera de la multitudinària manifestació després de l’atemptat.ARCHIVO

tracking